Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesministeriet avråder inte från resor till Sverige: ”Finländare kan lugnt fortsätta resa”

Uppdaterad 14.08.2023 11:31.
Utrikesministeriets chef för konsulära ärenden Jussi Tanner står framför en husvägg.
Bildtext UM:s konsulära chef Jussi Tanner: Finländare kan lugnt röra sig i Sverige.
Bild: Silja Viitala / Yle

Utrikesministeriet inför inte några ändringar i sina reserekommendationer gällande Sverige i nuläget. Flera andra länder har ändrat råd för personer som planerar resa till Sverige med tanke på eventuella terrordåd.

Storbritannien skärpte sina råd i söndags. Enligt brittiska myndigheter är det mycket troligt att terrorister kommer försöka genomföra attacker mot Sverige efter koranbränningarna.

Också USA ändrade tidigare i sommar sina reserekommendationer för Sverige med anledning av den förhöjda risken för terrordåd.

Resenärer varnas för att terrorister kan slå till utan förvarning mot hotell, restauranger, köpcentra, kyrkor, flygplatser och andra offentliga utrymmen i Sverige.

Jussi Tanner, konsulär chef vid Utrikesministeriet, säger till Yle att Sverige alltjämt är ett tryggt land att resa till och att inga särskilda åtgärder behövs för finländska resenärer i grannlandet.

Tanner påpekar att Sveriges egen säkerhetstjänst inte höjt risknivån från tre på den femgradiga skalan.

”Vissa risker finns alltid då man reser”

Tanner poängterar att det alltid ingår vissa risker med resande, men att ingen särskild hotbild riktar sig mot resenärer i Sverige.

Säkerhetsläget i Sverige är på samma nivå som i andra västeuropeiska länder, säger UM:s konsulära chef.

– UM rekommenderar normal försiktighet i Sverige, det är den lägsta säkerhetsnivån. Man ska alltid följa med nyheter, iaktta sin omgivning och använda sunt förnuft.

Storbritannien och USA har stora underrättelsemaskinerier, vet de mer än vi?

– Vi för en ständig dialog med nordiska länder och EU om vilken nivå för resenärer som gäller, jag diskuterade frågan med en kollega senast i morse [måndag], säger Tanner.

Enligt Tanner följer UM med läget oupphörligt och enligt honom är Sverige fortfarande ett av världens tryggaste länder att resa i.

– Läget är ju allvarligt för Sveriges del, men något sådant existerar inte som dramatiskt skulle påverka finländska resenäer. Och om man läser det brittiska resemeddelandet noga så finns där exempelvis varningar för naturkatastrofer.

Så här skriver Utrikesministeriet i sitt resemeddelande för Sverige:

”Enligt den aktuella terrorhotnivån är våldsbejakande extremistgrupper verksamma i Sverige och det finns risk för attacker av internationella terroristgrupper. Sammandrabbningar och skjutningar på grund av gängkriminalitet kan i värsta fall orsaka farliga situationer också för turister, särskilt i Stockholm, Göteborg och Malmö”.