Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Medborgarinitiativ om att trygga djurens rättigheter vidare till riksdagen

Uppdaterad 14.08.2023 19:53.
Flera rödvita kossor som står på en blomsteräng.
Bildtext För tillfället likställs djur med föremål i den finska lagstiftningen.
Bild: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/All Over Press

Ett medborgarinitiativ som vill trygga djurens rättigheter i grundlagen har nu samlat in 50 000 underskrifter. Det innebär att initiativet ska behandlas i riksdagen.

I medborgarinitiativet, som är framtaget av föreningen Finlands djurrättsjurister, ingår skydd av djur, tryggandet av såväl tama som vilda djurs grundläggande rättigheter samt förbud mot avel av djur.

Initiativet föreslår att djurens intressen och individuella behov ska beaktas vid all verksamhet som påverkar deras levnadsförhållanden.

Bland annat vill initiativtagarna förhindra att ett djur avlas på ett sådant sätt att det kan orsaka fysisk eller psykisk skada på djuret eller dess avkomma.

Djur likställs med föremål

För tillfället likställs djur med föremål i den finska lagstiftningen, i stället för att se dem som levande och kännande varelser.

I praktiken innebär det att djurens välbefinnande är underordnat människans möjlighet att använda dem som till exempel handelsvaror.

Djurens rättigheter har varit ett diskussionsämne inom politiken redan en längre tid. Det här medborgarinitiativet skapades i slutet av februari.

För att ett medborgarinitiativ ska tas upp av riksdagen måste det samla in 50 000 namnunderskrifter inom loppet av sex månader.

Artikeln har uppdaterats. Föreningen Finlands djurrättsaktivister rättades 14.8.2023 klockan 19.53 till föreningen Finlands djurrättsjurister.