Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Samlingspartiet vill se Alexander Stubb som vår nästa president

Uppdaterad 15.08.2023 09:53.
Alexander Stubb ler och tittar neråt medan han sitter vid ett bord
Bildtext Alexander Stubb i samband med en intervju i Yles Morgonettan i november 2020.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Samlingspartiets partiledning föreslår att tidigare statsminister Alexander Stubb blir partiets presidentkandidat i valet nästa år.

Samlingspartiets partistyrelse träffades på måndagsförmiddagen, varefter ordförande Petteri Orpo meddelade om partiledningens förslag.

Orpo konstaterar att partistyrelsen enhälligt kom fram till beslutet att nominera professor Alexander Stubb, tidigare statsminister och ordförande för Samlingspartiet.

– Alexander Stubb är helt klart vår starkaste kandidat. Han är en fantastisk kandidat, säger Orpo.

– Jag tror, nu när vi tydligt ställt oss bakom ett namn, att det här kommer synas i opinionssiffrorna.

Ingen omröstning bland medlemmarna

Petteri Orpo uppger att man inte kommer att ordna en omröstning bland partiets medlemmar i frågan.

– Vi har inom Samlingspartiet alltid haft en stark tradition där vi försöker lösa den här typen av frågor utan omröstningar bland medlemmarna.

Alexander Stubb har tidigare lovat att seriöst överväga att kandidera för presidentposten om partiet ber honom ställa upp.

Stubb ledde Samlingspartiet 2014–2016. I dagens läge jobbar han som professor vid European University Institute.

Häkkänen jävade sig under mötet

Bland namnen som övervägdes fanns också försvarsminister Antti Häkkänen. Samlingspartiets Ungdomsförbund meddelade tidigare under måndagsförmiddagen att en majoritet av dem stöder Häkkänen.

Nu vädjar Häkkänen till samlingspartisterna och ber dem att ställa sig bakom Alexander Stubbs kampanj.

– Jag uppfattar honom som ett mycket skickligt och erfaret proffs inom utrikes- och säkerhetspolitiken och jag tror att han skulle bli en bra president för Finland om vi bara lyckas med kampanjen. Det första steget mot det är att samlingspartisterna i alla kommuner i Finland deltar enhetligt i kampanjen för Alex, säger Häkkänen till Yle Uutiset.

Enligt Häkkänen avgjordes ärendet som det borde under partistyrelsens möte på måndagen.

– Det hör till vår tradition att ordföranden har en central roll när det gäller att fatta det här beslutet. Nu har valet gjorts, det är dags att sluta gnälla och gå framåt som en enad front, säger Häkkänen till Yle Uutiset.

Häkkänen var inte närvarande när ärendet avgjordes eftersom han valde att lämna mötet i förtid.

– Jag jävade mig. Jag har tidigare varit justitieminister och jag är noga med att ingen ska vara med och behandla beslut som gäller en själv, säger Häkkänen till Yle Uutiset.

Häkkänen säger att han valde att öppet fundera kring en eventuell kandidatur i offentligheten eftersom han fick ett så brett stöd för kandidaturen. Det här handlar inte om något uppror mot partiordförande Orpo, även om den typen av spekulationer har förts fram.

– Nej, nej, nej. Det här är en typisk rykteskvarn. I själva verket handlar det om att ett stort antal bland fotfolket och riksdagsgruppens majoritet har föreslagit, understött och uppmuntrat övervägandet av den här kandidaturen, säger Häkkänen till Yle Uutiset.

Officiella utnämningen sker senare

Samlingspartiets presidentkandidat utnämns officiellt då partiet håller ett extra insatt möte i höst. Orpo kan inte säga exakt när det här sker.

I tidningen Maaseudun Tulevaisuus presidentvalsenkät som publicerades för en vecka sedan placerar sig Pekka Haavisto på första plats. Drygt 27 procent av de 1 000 svarande var beredda att rösta på Haavisto.

15 procent var beredda att rösta på Mika Aaltola och drygt 10 procent på Olli Rehn. Nästan 9 procent var beredda att rösta på Jussi Halla-Aho och knappt 4 procent på Li Andersson.

Presidentvalet 2024 – möjliga kandidater

Artikeln uppdaterad kl. 14:13 14.8 med siffrorna från den senaste opinionsmätningen och kl. 17:29 med kommentarer från Häkkänen samt uppdaterad 15.8 klockan 09.53 då faktarutan med information om SFP editerades.