Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Önskade vännerna framgång i VM – nu står lagkamrater som begravt stridsyxan i landslaget mellan Fridolina Rolfö och en chans på den stora titeln: ”Tycker de tagit sig tillräckligt långt”

Fridolina Rolfö jublar.
Bildtext Fridolina Rolfös Sverige spelar VM-semifinal mot Spanien på tisdag.
Bild: EPA-EFE

De är lagkamrater och goda vänner i FC Barcelona men i tisdagens VM-semifinal är flera spanska spelare Fridolina Rolfös värsta konkurrenter. Det är spelare som svetsats samman i landslaget efter ett turbulent år.

Fotbolls-VM har präglats av flera stora skrällar men att Spanien och Sverige fortfarande är kvar i turneringen då semifinalerna spelas är kanske inte helt oväntat.

Sverige har ett historiskt starkt mästerskapssaldo att luta sig mot, medan Spanien växt fram som en stormakt på damsidan under de senaste åren.

I det svenska lägret har man flera gånger påpekat att det är sammanhållningen man byggt framgångarna på. I Spanien har läget varit ett helt annat och man har ett stormigt år bakom sig med osämja med förbundet och förbundskaptenen.

Under VM har man ändå begravt stridsyxan och hållit ihop laget. Och förbundskaptenen Jorge Vilda anser att det inte hade varit möjligt om inte förbundets chef skulle ha stöttat honom under den mest kritiska perioden.

– Utan Luis Rubiales hade vi inte varit här. Vi har en chef som reagerade med mod och satte sin tillit till mig och mitt team.

– Nu står vi enade, alla kommer överens, spelarna är ambitiösa och njuter varje dag, säger Vilda enligt Reuters.

Spanien firar i VM 2023.
Bildtext Spanien är för första gången framme i en VM-semifinal.
Bild: Lehtikuva

Många bekanta spelare för Fridolina Rolfö

På tisdag leder Vilda Spanien i landets första VM-semifinal. För Sverige är det femte gången på nio turneringar som man är bland de fyra bästa.

– Det känns otroligt att få spela en VM-semifinal och att bara höra sig själv säga det är något som man drömmer om som barn, säger Fridolina Rolfö.

För Rolfö kommer VM-semifinalen vara speciell också på ett annat sätt. Hon spelar till vardags i FC Barcelona och i den spanska truppen har hon nio lagkamrater.

– Vi har ett speciellt band till varandra i Barcelona. Jag har hejat på dem i varje match och vi har skickat meddelande till varandra under hela VM.

– Jag vill att de ska gå långt i VM, eller jag ville. Nu tycker jag att de har tagit sig tillräckligt långt, säger hon.

Fridolina Rolfö firar mål i CL-finalen 2023.
Bildtext Rolfö spelar till vardags i FC Barcelona.
Bild: IMAGO/Pro Shots/ All Over Press

Bonmati viktig på spanska mittfältet

Den kanske viktigaste kuggen i både det spanska landslaget och i Barcelona är Aitana Bonmati.

– Hon är otrolig och en av mina närmaste vänner. Hon hade en fantastisk säsong i Barcelona och har gjort det väldigt bra i VM.

– Hon är en spelare som kan göra skillnad och det sätt som hon läser spelet är unikt. Många talar om henne men jag anser ändå att hon inte får det erkännande hon förtjänar, säger Rolfö.

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson sa på dagens presskonferens att man inte ska stirra sig blinda på Bonmati.

– Jämfört med andra lag så Spanien har många fler skickliga spelare. Det gäller att markera alla, säger han.

Aitana Bonmati med bollen.
Bildtext Aitana Bonmati är kanske Spaniens viktigaste spelare.
Bild: EPA-EFE

Kryss i senaste mötet

Sverige har varit väldigt vassa på fasta situationer under VM men enligt Jorge Vilda påverkar det inte Spaniens matchplan i semifinalen.

– Alla känner igen hur vi spelar och det håller vi fast vid. Vi måste vara den bästa versionen av oss själva för att kunna vinna, säger han.

Senast Sverige och Spanien möttes var i en landskamp i oktober 2022. Matchen slutade 1–1 och spelades då läget var som mest spänt i spanska landslaget och 15 spelare hade berättat att de inte ville spela under Vildas ledning.

– Semifinalen är resultatet av miljontals träningstimmar och allt vi offrat. Vi har jobbat hårt för att ta oss hit och nu gäller det för hela laget att njuta och att hela Spanien står bakom oss, säger veteranen Jennifer Hermoso.

För Sveriges del skulle en seger i semifinalen betyda den första VM-finalen på 20 år. I finalen 2003 förlorade laget med 1–2 mot Tyskland.

– Vi har varit nära förr. Nu vill vinna vinna guldet för Sverige och det svenska folket, säger Fridolina Rolfö.

Yle sänder tisdagens semifinal direkt klockan 11.

Diskussion om artikeln