Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hyundai har i princip en plats i WRC-klassen för rallyföraren Emil Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen: ”Saker kan ändra snabbt i rallyvärlden”

Två personer står vid en bil.
Bildtext Reeta Hämäläinens och Emil Lindholms gemensamma mål är att få köra i WRC-klassen. Nu kör de i WRC2-klassen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Ingåföraren Emil Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen är väldigt nära en plats i VM-rallyns finrum, WRC-klassen. Stallbytet från Skoda till Hyundai gör att chansen finns. Kanske redan för nästa säsong.

Lindholm har inget illa att säga om parets tidigare stall Skoda. Största skillnaden mellan det nya stallet Hyundai och gamla stallet Skoda är att det nya stallet också har bilar som kör i WRC-klassen, alltså VM-seriens huvudklass.

– Det är nog den främsta orsaken att vi bytte bil. Skoda har en bra bil i WRC2, men de har ingen i WRC, säger Emil Lindholm.

WRC allt närmare för Ingåföraren Emil Lindholm och kartläsaren Reeta Hämäläinen

11:22

Målet för Linholm – Hämäläinen är ändå klart.

– Vårt gemensamma mål är att stiga till WRC-klassen och där erbjuder Hyundai en möjlighet.

Han är aningen motvillig att spekulera i hur nära en flytt en klass uppåt är.

– Saker kan ändra snabbt, det är svårt att säga. I princip finns det en plats ledig hos Hyundai och vi är nu med i stallets program där man vill utveckla unga förare och kartläsare.

En rallybil kommer in i kurvan med sidan före. Farten är hög.
Bildtext Också WRC2-bilarna kör fort. EMil Lindholm och Reeta Hämäläinens stilprov på hur man ska köra i en kurva.
Bild: Merita Mäkinen / Meritapix

Programmet heter ”Driver development program” på engelska och är alltså skapat för att utveckla och stödja unga potentiella förare.

Sibbobon Reeta Hämäläinen säger att steget från WRC2 till WRC är stort. WRC är en förkortning av engelska namnet på VM-serien World rally championship.

Motgångar i finska VM-rallyt

I det finländska VM-rallyt för en dryg vecka sedan fick Linholm – Hämäläinen tekniska problem och avbröt rallyt. Ekipaget kunde fortsätta rallyt på lördagen, men med tio straffminuter i bagaget.

Under sista specialsträckan lyckades Lindholm och Hämäläinen ända riktigt bra. Ekipaget var snabbast i WRC2-klassen och fick med sig tre poäng.

– Det är bra att få tre poäng, men vi kunde ha fått 15 poäng som tredje platsen skulle ha gett, säger Emil Linholm med en djup suck.

Reeta Hämäläinen suckar också:

– Jag var jättebesviken när vi måste avbryta. Det är alltid lika svårt.

Det är alltid jobbigt att tvingas avbryta ett rally, säger hon. Det är egentligen ingen skillnad vilken orsaken är.

– Båda är illa. Tekniska problem kan vi inte påverka, så det är lite svårt att acceptera. Kör vi av vägen är det vårt fel och då är det helt enkelt så att vi gjort ett misstag, säger hon.

Fyra VM-deltävlingar återstår

Var säsongen fortsätter för Lindholm och Hämäläinen är tillsvidare lite oklart. Nio av VM-seriens tretton deltävlingar är avklarade och fyra återstår.

– Det är ändå säkert att vi inte kommer att köra i det grekiska VM-rallyt, men sannolikt kommer vi att köra i två av de tre deltävlingarna efter det, spekulerar Lindholm.

Grekiska VM-rallyt går av stapeln i september (7-10.9). Efter det står VM-rallyt i Chile (28.9–1.10) och centraleuropeiska rallyt (26–29.10) på programmet. VM-serien avslutas med det japanska rallyt i november (16–19.11).

Diskussion om artikeln