Köerna och överbeläggningen på akuten vid VCS har minskat: ”Jouren är inte en plats där man ska ligga längre tider”
Sen midsommar har fler avdelningar inom Österbottens välfärdsområde börjat ta emot patienter från akuten och nu har situationen med långa köer och överbeläggning blivit bättre.
Enligt verksamhetsområdesdirektör Christian Palmberg på Österbottens välfärdsområde har situationen på samjouren varit besvärlig längre än så, även om det under coronapandemin var lite bättre. I våras slog personalen vid samjouren larm och gjorde en anmälan om situationen till Regionförvaltningsverket, RFV.
– Bägaren rann över för personalen och det tycker jag är helt ok eftersom trycket har varit för hårt, inte direkt antalet patienter men att man besöker akuten flitigare här i Österbotten än vad man gör på många andra ställen i Finland, säger Palmberg.
Regionförvaltingsverket ville ha svar på 17 frågor om situationen på samjouren och vilka åtgärder välfärdsområdet ska vidta för att lösa problemen. I fredags löpte svarstiden ut och Palmberg är en av dem som formulerat välfärdsområdets svar till RFV. Han uppger att man kunnat berätta om flera framsteg i arbetet vid samjouren.
– Vi gjorde ett ganska bra åtgärdspaket före midsommar som vi har fått att fungera och sommaren har varit lugnare än många tidigare månader, säger Palmberg.
Strävan är att vårda patienten så nära hemorten som möjligt
Han nämner bland annat att under sommaren har antalet patienter som har fått vård inom fyra timmar ökat med nästan 50 procent.
– Jouren är inte en plats där man ska ligga längre tider. Jouren är ett ypperligt ställe för akuta patienter, men inte för dem som måste ligga där en längre tid.
Lösningen på samjourens problem har blivit att också den allmänmedicinska avdelningen tar emot patienter från akuten, även om de egentligen har fullt.
Runtom i välfärdsområdet finns flera allmänmedicinska avdelningar. Tidigare har dessa avdelningar inte tagit emot patienter från samjouren om de redan har haft fullt. Tvärtom så har patienter skickats till centralsjukhuset när det har blivit fullt på avdelningarna.
– Nu är vi ett välfärdsområde och alla platser ska användas.
Läget har lättat på akuten i Vasa: ”Jag hoppas att det är en bestående förändring”
Patienter kan flyttas vidare snabbare än tidigare.
Det nya systemet innebär enligt Palmberg att avdelningarna är mer överbelagda än tidigare.
– Nu har allmänmedicinska avdelningarna kommit med och sträckt ut en hjälpande hand. Det är mycket bättre att det på 13 enheter finns en eller två extra patienter per ställe än att det finns 16 eller 20 på akuten.
En konsekvens av att man nu flyttar fler patienter från samjouren till avdelningar är att patienterna flyttas till den avdelning där det finns plats och det kan innebära att en patient flyttas till ett sjukhus eller en avdelning som ligger långt från hemkommunen.
– Det är trots allt säkert 98 procent som far till det närmaste stället. Alla platser ska användas och vi försöker alltid använda de platser som är närmast.
Enligt Palmerg försöker man flytta de patienter som har placerats långt hemifrån närmare hemkommunen om vårdperioden är längre än några dagar.