Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fritt fram att simma i Lovisa igen – men gässen tog över stranden vid Joensuun tila i Sibbo

Ett gäng gäss vistas vid strandkanten på en badstrand.
Bildtext Det är ofta gäss i stora flockar som är bovarna när det hittas bajsbakterier i vattnet. Den här lilla gruppen är fotograferad vid Kokongropen i Borgå. Där är vattenkvaliteten bra, enligt det senaste vattenprovet från den 9 augusti.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Förra veckan informerade Lovisa om att man inte ska simma vid Plagens badstrand eller vid lägerområdet Källas badstrand eftersom det fanns för höga halter tarmbakterier i vattnet.

På måndagen meddelar miljöhälsovården i Borgå och Lovisa stad att det igen är tryggt att simma. Det är miljöhälsovården i Borgå som kontrollerar vattenkvaliteten vid regionens stränder.

– Det första provet togs på tisdagen den 8 augusti. Då fanns det ganska höga halter av tarmbakterier, intestinalbakterier, särskilt vid Plagen. Vi tog nya prov på torsdagen och då var halterna igen helt normala, säger hälsoskyddsplanerare Maarit Lönnroth.

Det är oklart varifrån tarmbakterierna kommit. Enligt Lönnroth är det möjligt att havsvindarna fört med sig bakterierna, eller så kan de ha kommit från avföringen av gäss. Fåglarna trivs särskilt vid Plagen.

På sociala medier förekommer spekulationer om tarmbakterierna kan ha sitt ursprung i avloppsvatten från till exempel något skepp som åkt förbi ute till havs.

– Det är inte omöjligt, men vi har inte något sätt att få fram varifrån bakterierna kommit, säger Lönnroth.

En badstrand.
Bildtext Plagen i Lovisa brukar vara populär både bland människor och fåglar. Arkivbild.
Bild: Yle/Hedvig Sandell

Tarmbakterier brukar dyka upp vid åtminstone någon badstrand varje sommar. Enligt Lönnroth har det förekommit en ganska normal mängd tarmbakterier i vattenproverna den här sommaren.

– Vi har fortsatt med de sista provtagningarna den här veckan. I just de här havsdelarna har det varit lite mer tarmbakterier i augusti än i proverna från juni och juli, säger Lönnroth.

Miljöhälsovården tar regelbundet vattenprover från de officiella badstränderna i regionen. Hittar man tarmbakterier så brukar man ta ett nytt prov någon dag senare. Ofta visar prov nummer två att vattnet är rent igen.

Gässen tog över

På vissa ställen kan tarmbakterierna vara svårare att bli av med, som vid Joensuun tilas badstrand i Sibbo. Den har tagits över av gäss. Förra måndagen (7.8) avslutades underhållet av stranden för i år eftersom det blivit alltför svårt och tidskrävande att hålla den i skick.

– De hamnar jobba hemskt mycket för att hålla det rent, de städade gåsavföring från stranden i flera timmar per dag, säger Lönnroth.

Det senaste vattenprovet taget vid Joensuun tilas badstrand på onsdagen (9.8) visar att det finns väldigt höga nivåer av tarmbakterier i vattnet. I det här fallet är det inga svårigheter att säga varifrån de kommer, det är gässen som skitat ner.

Bara man går till en badstrand med färre bajsande gäss så kan man fortsätta badsäsongen en bit till. Det lönar sig förstås att kolla så det inte finns cyanobakterier, så kallade blågröna alger, i vattnet innan man går i. Enligt Lönnroth verkar det ha varit lite mindre av dem i år.

Åtminstone har det inte varit några riktigt stora algblomningar, trots att det fortfarande är ganska varmt i vattnet.

– Vid de flesta stränderna är vattnet fortfarande över 20 grader varmt, tipsar Lönnroth.

Diskussion om artikeln