Tiotals skadade fåglar har blivit utan vårdplats på grund av fågelinfluensan – såhär kan du göra om du hittar en skadad fågel
Inga sjöfåglar tas just nu omhand vid fågelskyddshemmet i Pyttis. Den senaste tiden har hemmet varit tvungna att säga nej till sjöfåglar med skador bland annat i vingar och fötter.
Under slutet av sommaren har Pyttis fågelskyddshem inte kunnat hjälpa fåglar så som det brukar. På grund av fågelinfluensan har hemmet varit tvunget att tacka nej till att sköta många fåglar.
Skötaren Arto Hokkanen berättar att de inte tar emot sjöfåglar och när det gäller hökfåglar görs en övervägning.
– Vi tar inga risker. Om fågeln skulle vara smittad skulle den kunna orsaka stora problem här i skyddshemmet, förklarar Hokkanen.
Han får nästan varje dag samtal om skadade fåglar.
När det gäller skadade sjöfåglar har det under de senaste veckorna kommit tiotals samtal men i de här fallen har Hokkanen varit tvungen att säga att hemmet inte kan hjälpa.
Samtalen har kommit närmast från Kymmenedalen och östra Nyland. De har i huvudsak gällt måsar med skadade vingar, svanar med skador i fötterna och unga skadade storskarvar.
Än så länge har ett fall av fågelinfluensa konstaterats i östra Nyland medan inga fall har upptäckts i Kymmenedalen.
Ring polisen
Om man stöter på en skadad fågel och den inte kan föras till ett skyddshem är det bäst att ringa polisen, säger Arto Hokkanen.
– Polisen är en djurskyddsmyndighet och gör en lägesanalys av fågeln. En annan man kan ta kontakt med är den kommunala veterinären, tipsar han.
– Något måste man göra för de här fåglarna. Inte kan man lämna dem att lida och dö, säger Hokkanen.
Han har tagit hand om fåglar i tiotals år. Det är tufft för honom att fågelskyddshemmet inte kan ge vård till alla fåglar som skulle behöva det.
– Det är en stor mental börda, och såklart känns det jobbigt, säger Arto Hokkanen.
Ny inhägnad och karantänrum
Förutom att fågelskyddshemmet inte tar emot vissa fåglar har man också för säkerhets skull tömt inhägnaden som är utan tak. De fåglar som finns på hemmet har flyttats till en ny inhägnad där det finns tak och en liten pool. Därifrån kan fåglarna också ta sig inomhus.
Här bor bland annat svanar, tranor och måsar.
I våras byggdes också ett karantänrum, där bland annat en tornfalk har vistats.
– Det var en ung individ som antagligen hade flugit emot något och var omtöcknad. Vi gav kött och möss som den åt med god aptit. Efter några dagar var den i skick och vi släppte ut den i naturen igen, berättar Arto Hokkanen.
Sköter andra fåglar och djur
Trots att fågelskyddshemmet inte tar emot några sjöfåglar har många andra fåglar blivit omskötta. Man har bland annat tagit emot skogsduvor och duvungar.
– Nu är det också säsong för tornseglare, så vi har också några sådana. De här ungarna var nära att falla ner från boet och honan tog inte längre hand om dem, berättar Hokkanen och pekar på några ungar i en låda.
– De är snart redo för att bli frisläppta, fortsätter han.
Förutom fåglar har folk hämtat andra djur till skyddshemmet, så som igelkottar och ekorrar.
– Dem tar vi fortsättningsvis emot, säger Arto Hokkanen.
Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Kymmenet loukkaantuneet linnut ovat jääneet ilman hoitopaikkaa lintuinfluenssan pelossa – hoitaja: ”Emme ota riskiä” av Maija Tuunila.