Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Många talkotimmar ligger bakom Juthbackamarknaden: ”Arbetet vi lägger ner kommer mångfalt igen när man ser alla människor”

Fyra män står framför ett tält.
Bildtext Rolf Dahlin, Peter Nyman, Mikael Åbonde och Björn Palm har många års erfarenhet av att ordna Juthbackamarknaden.
Bild: Jakob Lillas / Yle

På fredag går årets marknad av stapeln på Juthbacka i Nykarleby. I år finns över 400 försäljare och cirka 720 försäljningsplatser.

Solen gassar på gräsmattan där ett trettiotal frivilliga håller på med förberedelserna inför årets Juthbackamarknad. Över 700 försäljningsplatser ska mätas upp och märkas ut innan försäljarna börjar dyka upp på torsdag eftermiddag.

– Totalt rör det sig kanske om närmare tvåtusen talkotimmar innan hela marknaden är genomförd, berättar Peter Nyman, ordförande för Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap som har ordnat marknaden sedan 1979.

I år finns över 400 försäljare och cirka 720 försäljningsplatser. Ett femtiotal av försäljarna är sådana som inte har varit med tidigare.

I vanlig ordning kan marknadsbesökarna hitta allt från fordonsdelar och porslinsserviser till gamla möbler.

– För barnen kommer det att finnas en hoppborg och en karusell, berättar Nyman.

Marknaden öppnar på fredag morgon och pågår till lördag klockan 16. Inträdet är som vanligt fritt.

Pinne nedstucken i en gräsmatta.
Bildtext Över 700 försäljningsplatser ska mätas upp och märkas ut.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Stort intresse för återanvändning

I fjol ordnades marknaden på nytt, efter en paus på två år under coronapandemin.

– Det var skönt för oss, försäljarna och marknadsbesökarna att äntligen vara i gång igen, säger Rolf Dahlin, vice ordförande i veteransbilssällskapet.

Efter coronan är det i stället bland annat inflation och stigande priser som har dominerat nyhetsrubrikerna. Peter Nyman tror inte att intresset för marknaden svalnar för att folk har mindre pengar på fickan, utan snarare tvärtom.

– Det ligger ju absolut i tiden med återbruk. Mycket av det som säljs här är ju begagnat och kan användas på nytt, och det blir förstås billigare än att köpa nytt.

Men man behöver inte nödvändigtvis köpa något bara för att man besöker marknaden.

– Det roliga tycker jag är alla människor man träffar som är på gott humör. Det är det som gör marknadsstämningen, säger Nyman.

Man i svart piketröja står framför ett tält.
Bildtext Peter Nyman hoppas på fint väder och många besökare på årets marknad.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Skärpta säkerhetsbestämmelser

Från och med nästa års marknad kommer försäljarna inte längre att få ha husbilar eller husvagnar på försäljningsområdet. Orsaken är att räddningsverket har skärpt bestämmelserna om säkerhetsavstånd.

Det här beskedet har mötts av blandade reaktioner.

– I slutändan handlar det om att det ska vara en säker tillställning. Ingen av oss vill ju vara med om att det börjar brinna och att en massa husbilar brinner upp och folk skadar sig, säger Dahlin.

Utöver Jakobstadsnejdens Veteranbilssällskap deltar också de lokala idrottsföreningarna med talkoarbetare under marknaden, och de har även egna försäljningsstånd. Den extra inkomsten är välkommen för alla inblandade.

För Dahlins del är ändå arbetsglädjen den största belöningen.

– Det arbete vi lägger ner kommer mångfalt igen när man ser alla människor som kommer hit och tycker om att träffas här.

I helgen är det dags för marknad på Juthbacka igen

9:50