Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Spanien svarade direkt efter Sveriges kvittering – avgjorde sent och är klart för VM-final

Uppdaterad 15.08.2023 12:54.

Ett tryggt och välorganiserat Sverige spelar i semifinal för fjärde gången på drygt fyra år. Men hur långt räcker rutinen mot Spanien – VM:s mest bollskickliga och målfarliga lag?

Klockan 11.00, Spanien–Sverige, TV2 och Yle Arenan

VM-semifinal 1, Eden Park, Auckland, Nya Zeeland.
Kommentator: Christoffer Herberts.

FIFA fotbolls-VM 2023, semifinal: Spanien - Sverige (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Spaniens läge: Smårörigt, som vanligt

Sveriges startelva är VM:s enklaste att förutspå. Spaniens är den svåraste. Och inför semifinalen mellan lagen är allt som vanligt.

Spanske tränaren Jorge Vilda har på fem matcher startat med fem olika elvor, och nu blir det en sjätte. Ytterbacken Oihane Hernandez är avstängd och ersätts troligen av Olga Carmona. Men också annars lär Vilda röra om, sin vana trogen.

Både mittfältsmotorn Aitana Bonmati och mittbacken Laia Codina dras med skador, och enligt spanska medier kommer Salma Paralluelo dessutom att belönas med en startplats på yttern igen efter sitt segermål i kvartsfinalen mot Holland.

Salma Paralluelo firar.
Bildtext Salma Paralluelos 2–1-mål i förlängningen mot Holland fixade Spaniens första biljett till en VM-semifinal.
Bild: Lehtikuva

För i det ständiga kaoset har Spanien svarat för landets bästa turnering hittills, och för första gången gått till semifinal i en global storturnering. Och Spanien har gjort det på sitt eget patenterade sätt. Med störst bollinnehav, flest passningar, flest avslut, flest mål – och flest ramträffar av lagen i VM.

Sveriges fysiska spel med fasta situationer som specialvapen har normalt varit rena giftet för Spanien. På elva landskamper mellan lagen har det aldrig blivit spansk seger, som bäst fyra oavgjorda.

Men nu är känslan i Spanien att kvartsfinalsegern kan ha fått de mentala spärrarna att öppna sig, och att favoritskapet mot Sverige kan infrias av bara farten.

Sveriges läge: Varit här många gånger förr

Sverige spelar nu sin femte betydelsefulla match i årets VM. Startelvan har varit identisk i samtliga fem.

Blågult rullar på som en väloljad maskin. En trygg och stabil färd framåt på vägar som dessutom är synnerligen bekanta.

Semifinalen mot Spanien blir lagets fjärde på drygt fyra år. I VM 2019 blev det förlängningsförlust med 0–1 mot Holland. För två år sedan vann Sverige i OS-semifinalen över Australien med 1–0. Och i fjol blev laget utspelat av England i EM-semin med hela 0–4 i baken.

Sveriges damlandslag i fotboll firar ett mål.
Bildtext Sverige är ett suveränt storturnerningslag.
Bild: Kim Price/CSM/Shutterstock/All Over Press

Alla de matcherna har gett erfarenheter och lärdomar. Spanien kan vara överväldigat av en ny situation, men Sverige vet exakt vad som väntar. Till skillnad från fjolårets EM är också den blågula formkurvan på väg uppåt inför medaljmatcherna, den första timmen i kvartsfinalen mot Japan var lagets bästa hittills i VM.

Nu skulle det bara gälla att utnyttja rutinen så Sverige får låna bollen, och får chansen att slå de långa lyrorna och fixa de fasta situationerna som kan ge den första svenska VM-finalen på 20 år. År 2003 i Portland vann Sverige över Kanada i semifinal med 2–1 efter en sen vändning.

Håll koll på: Tidernas mest oväntade skytteligavinnare?

Fyra hyfsat jämnstarka lag drömmer om VM-guld, men kampen om skytteligasegern är minst lika oviss. Alla lag som hänger med har två matcher kvar att spela, och vilken forward som helst kan med en supervecka greja den gyllene skon.

Men det kan också bli en mittback som sensationellt tar hem titeln.

Amanda Ilestedt gör segermålet.
Bildtext Amanda Ilestedt gjorde segermålet i Sveriges premiär mot Sydafrika och på den vägen har det fortsatt.
Bild: Lehtikuva

Alla spelare som gjort fyra mål eller fler hittills har åkt ur turneringen. Alla utom en. Svenskan Amanda Ilestedt är med sina fyra fullträffar bäst av spelarna som är kvar i VM. Det finns ingen människa i hela världen som hade förväntat sig det.

Den 30-åriga Ilestedt har de senaste tio klubblagsåren snittat ett ligamål per säsong. Den gångna säsongen i PSG gjorde hon 22 matcher i liga och Champions League och slutade på noll gjorda mål.

Fortsätter hon att finnas på rätt ställe och knoppar in ytterligare ett par bollar den här veckan kan Ilestedt mycket väl bli fotbollshistoriens mest oväntade skytteligavinnare i ett VM.

Kommentatorns tips: Spaniens potential större

Räkna med en ny nagelbitare. 1–0 till Spanien eller 1–1 efter 90 minuter är de mest sannolika slutresultaten. Absolut ingen underskattar Sverige längre (om nu nån nånsin gjort det), men kommer Spanien upp på sin toppnivå är sydeuropéerna närmare segern.

Diskussion om artikeln