Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump åtalad igen – nu i delstaten Georgia för försök att påverka valresultatet

Uppdaterad 15.08.2023 07:57.
Donald Trump iklädd kostym.
Bildtext Donald Trump är redan inblandad i rättsprocesser i New York, Florida och Washington DC.
Bild: Jeff Swensen / AFP

En åtalsjury i Georgia har väckt åtal mot Donald Trump och 18 medarbetare. Det här är det fjärde åtalet mot expresidenten sedan mars i år.

Sent på måndagen lokal tid godkände en åtalsjury i Fultun County i Georgia tio åtal mot den tidigare presidenten och 18 av hans medarbetare.

Det här är det fjärde åtalet mot expresidenten Donald Trump, som redan är inblandad i rättsprocesser i New York, Florida och Washington DC.

På måndagen vittnade först två personer inför en åtalsjury. De två vittnena var Geoff Duncan, tidigare vice guvernör i Georgia, och journalisten George Chidi.

Sedan presenterades bevisföringen och efter det godkände juryn det nya åtalet mot Donald Trump. Det är det fjärde mot expresidenten sedan mars i år.

Kravallstaket har ställts upp utanför domstolsbyggnaden i Fulton County i Georgia inför ett eventuellt beslut om åtal mot expresident Donald Trump. Domstolsbyggnaden är ett grått komplex i tio våningar med utsirad fasad.
Bildtext Kravallstaket har ställts upp utanför domstolsbyggnaden i Fulton County i Georgia som fattat beslut att åtala expresident Donald Trump och hans medarbetare.
Bild: EPA-EFE

Åtalet berör Donald Trump och hans medarbetares försök att påverka valresultatet i delstaten Georgia i samband med presidentvalet 2020.

Tidigare och kommande åtal mot Donald Trump

Den demokratiska distriktsåklagaren Fani Willis i Fulton County i Georgia har i två och ett halvt år granskat de åtgärder Donald Trump och hans allierade vidtog efter presidentvalet 2020 för att vända valresultatet i Georgia. President Joe Biden vann Georgia med liten marginal.

Åtalsjuryn har beslutat att väcka åtal mot Trump bland annat för att han i ett telefonsamtal med den republikanske delstatssekreteraren Brad Raffensperger försökte få delstatsmyndigheterna att ändra valresultatet i presidentvalet 2020.

Trump uppmanade Raffensperger att ”hitta 11 780 röster”, vilket skulle ha gett honom segern i delstaten. Utan de rösterna gick segern till den nuvarande presidenten, Demokraternas Joe Biden.

President Trumps samtal med valansvariga - Spela upp på Arenan

Uppmaningen var en av flera under Trumps samtal till den republikanska partikamraten Brad Raffensperger, att än en gång syna valresultatet för att hitta belägg för att det var Trump som vann valet.

Georgias statssekreterare Raffensperger kan däremot upprepade gånger höras säga, precis som han sagt tidigare, att han anser delstatens redan fastslagna valresultat vara korrekt. Trump har betecknat utredningen som politiskt motiverad.

Förutom Trump åtalas även 18 av hans medarbetare, bland dem Trumps advokater Jenna Ellis och Rudy Giuliani, även känd som före detta borgmästare i New York.

Åklagaren Fani Willis vill att rättegången inleds inom sex månader och hon har gett samtliga 19 åtalade tid till den 25 augusti att frivilligt infinna sig inför rätten för att ta del av åtalsskriften - i annat fall kommer de att arresteras, enligt åklagaren.