Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Åtalet i Georgia skiljer sig från de tre tidigare – nu kan Donald Trump vara riktigt illa ute

Uppdaterad 15.08.2023 10:53.
Kommentatorn infälld i bild, i bakgrunden närbild på Donald Trump som talar under ett kampanjmöte.
Bild: EPA-EFE, Yle/Barbro Ahlstedt

Donald Trump åtalas för fjärde gången. Nu för att ha försökt påverka valresultatet i Georgia i samband med presidentvalet 2020. Fallet i Georgia kan mycket väl skada Trump mest, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Daniel Olin.

Samtidigt som expresidenten Donald Trump kampanjar för att vinna tillbaka Vita huset dras den juridiska snaran åt. Det nya åtalet i delstaten Georgia är det fjärde mot expresidenten sedan mars i år.

Processen börjar bli bekant. Vi har sett det i New York, Miami, Washington DC och snart i Fulton County utanför Atlanta i Georgia. Först väcks åtalet, varefter Donald Trump infinner sig inför domstolen där han sedan nekar till alla anklagelser.

Men Georgia-fallet skiljer sig från de tidigare. Nu åtalas inte bara Trump utan också 18 av hans medarbetare.

Mycket talar för att åtalet i Georgia kan skada Trumps presidentambitioner mer än de tre tidigare åtalen.

Trump kan inte benåda sig själv ifall av fällande dom i Georgia

I Georgia handlar det om brott på delstatsnivå. Det innebär att om Trump blir vald till president i november 2024 så kan han inte benåda sig själv.

Däremot kan en amerikansk president benåda federala brott – i Trumps fall åtalet om hemligstämplade dokument i Florida och åtalet om att han den sjätte januari 2021 skulle ha försökt omkullkasta resultatet i presidentvalet i Washington DC.

Men det kan han alltså inte i målet i Georgia.

I Georgia kan inte heller den republikanska guvernören Brian Kemp benåda Trump.

Dessutom kan inte Trump lägga ner utredningen även om han väljs till president.

Georgia-åklagaren har ett kraftigt juridiskt verktyg

Åklagaren i Georgia förväntas använda särskild lagstiftning som skapades för att döma ledarna för kriminella nätverk.

Tanken med den så kallade RICO-lagstiftningen (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act) är att sätta dit även de som beordrat den brottsliga handlingen, inte bara underhuggarna som utför själva handlingen.

RICO-lagstiftning har i synnerhet använts i kampen mot organiserad brottslighet.

Men i Georgia kan RICO även tillämpas i fall då en grupp personer tillsammans haft som mål att utföra en brottslig handling,

För åklagaren är det komplexa Rico-verktyget ett starkt vapen samtidigt som det blir svårare för försvarsadvokaterna att bygga upp sitt försvar.

RICO-lagstiftningen ger även strängare straff med ett obligatoriskt minimum på fem års fängelse. Dessutom uppmuntrar RICO medåtalade att vittna mot sin chef i utbyte mot immunitet.

Georgia-rättegången tv-sänds?

De federala domstolarna i Miami och Washington DC samt distriktsdomstolen i New York förhåller sig avogt till att rättegången är offentlig.

Men i Georgia ser man annorlunda på offentlighetsprincipen och domstolsbehandlingen där kan mycket väl bli sändas live.

Hittills har Trumpanhängarna avfärdat åtalet utan att ens läsa det, men en livesänd rättegångsbehandling kan vara svårare att undgå.

Påverkar knappast Trumps popularitet

De tre första åtalen har hittills inte påverkat Donald Trumps popularitet. Knappast kommer heller Georgia-åtalet att göra de.

Trump själv hävdar att det pågår en häxjakt som är politiskt motiverad. Offerberättelsen går hem bland Trumpanhängare. En stor majoritet av republikanska väljarna anser fortfarande att Trump inte gjort något fel.

Det mesta tyder fortfarande på att Trump väljs till Republikanernas presidentkandidat i juli 2024.

Däremot kan Georgia sätta käppar i hjulet för Trumps ambitioner att vinna tillbaka Vita huset. I synnerhet om domstolsbehandlingen hinner börja innan presidentvalet i november 2024.