Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbos nya toppolitiker Mervi Katainen vill ha fler svensk- och finskspråkiga barn under samma tak: ”Barn lär sig av varandra”

Tre människor som ser glada ut.
Bildtext Mervi Katainen (mitten) fick på måndagskvällen en blombukett i handen efter att hon valts till stadsstyrelsens ordförande. På bilden även stadsdirektör Jukka Mäkelä och fullmäktigeordförande Inka Hopsu.
Bild: Esbo stad

Samlingspartisten Mervi Katainen har enhälligt valts till stadsstyrelsens ordförande i Esbo. Högt på listan över saker hon vill jobba för är småbarnsfostran, tvåspråkighet i vardagen och den nya fotbollsarenan i Hagalund.

Esbos nya stadsstyrelseordförande heter Mervi Katainen. Samlingspartisten Katainen håller i ordförandeklubban fram till slutet av maj år 2025.

Fullmäktige valde henne enhälligt till posten på sitt möte den 14 augusti, på förslag av Samlingspartiets fullmäktigegrupp i Esbo.

Finsk- och svenskspråkiga barn under samma tak

Katainen säger att hon vill utveckla ett dynamiskt Esbo. Hon nämner bildningen som en av de viktigaste sakerna att jobba för. Hon är själv utbildad magister i statsvetenskap och ämneslärare i historia.

– Bildningssidan, det vill säga småbarnsfostran, undervisning och kultur och idrott, ligger mig närmast hjärtat och är mitt starkaste område inom politiken, säger Katainen som i flera år arbetat inom stadens bildning.

Katainen vill också jobba för att uppdatera Esbos fastighetsstrategi genom att staden i större grad går in för partnerskapsmodeller. Tanken är att någon annan bygger daghemsbyggnader och staden hyr in sig.

– När infrastrukturen är i skick får vi proffs på jobb och kan fokusera på pedagogiken.

Önskar en mer tvåspråkig vardag

Katainen vill gärna att finsk- och svenskspråkiga barn inte ska isoleras från varandra. Därmed förespråkar hon att daghem för båda språkgrupperna byggs under samma tak eller nära varandra.

– Jag önskar att barn kan få en mer tvåspråkig vardag. Jag vet att svenskspråkiga inte alltid är så ivriga över det, eftersom finskan lätt dominerar, men jag tror på att barn är nyfikna och lär sig av varandra genom naturliga möten.

Ett exempel är daghemsprojektet i Olars, som utbildningsnämnden tar ställning till i dagarna. Där är tanken att bygga lokaler för finsk- och svenskspråkiga barn i samma helhet.

– Speciellt bra är det att finskspråkiga barn hör svenska i vardagen, så att vi inte hamnar i den beklagliga diskussionen om tvångssvenska sen då barnen blir äldre och bänkar sig på svenskalektionerna i skolan utan att ha någon kontakt till språket.

Katainen lovar också att stärka sin egen svenska, som vilat de senaste åren.

– Jag försöker för min egen del väcka svenskan till liv, som jag använt tidigare i arbetslivet.

Fotbollen viktig

En annan konkret sak som ligger nära Katainens hjärta är den nya allaktivitets- och fotbollshallen som byggs i Hagalund in till metron.

– Det blir en fin helhet för olika idrottsgrenar. Visst finns där redan goda möjligheter, men utbudet blir mer mångsidigt. Fotbollsfolket i Esbo väntar ivrigt på en ny fotbollsstadion.

Det finns ännu ingen klar tidtabell för när Hagalunds idrottscenter blir klart.

Efterträder Henrik Vuornos

Katainen efterträder Henrik Vuornos (Saml.), som fortsätter i stadsstyrelsen.

Katainen valdes 2021 in i Esbo fullmäktige för första gången. Hon är gift med Finlands tidigare statsminister Jyrki Katainen (Saml.).

Diskussion om artikeln