Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spelarna vill tona ner rivaliteten med England – men VM-semifinalen trissas upp och hysterin når nya höjder i Australien: ”Vi har blivit en fotbollsnation”

Uppdaterad 15.08.2023 10:07.
Australiens spelare jublar.
Bild: EPA-EFE

Spelarna vill se det som en vanligt match men man kan inte undgå det faktum att VM-semifinalen kan bli något alldeles speciellt. Australien mot England är en match som kommer att locka storpublik och lär innehålla mycket känslor.

Du har kanske sett de otaliga videor som cirkulerat i sociala medier efter lördagens VM-kvartsfinal mot Frankrike. Australiensiska supportar som firar på arenor, torg, i företagslokaler, barer och till och med på flygplan.

Det australiensiska landslagets framgångar har lett till en fotbollshysteri som bara blir större och större. Eller som kvartsfinalhjälten Cortnee Vine uttryckte det:

– Det ser ut som att vi har blivit en fotbollsnation. Jag tror att allmänheten i Australien verkligen börjar bli fotbollstokiga och det ser man nu, det är fantastiskt, sa hon.

I ett land där fotbollen är den sjunde mest populära idrotten är ”The Matildas” på allas läppar.

Kvartsfinalen mot Frankrike sågs som mest av 7,2 miljoner tittare på tv-kanalen Seven. Det är den största tittarsiffran för ett idrottsevenemang sedan OS 2000 och Cathy Freemans guldlopp på 400 meter.

– Vi känner oss privilegierade att så många tror på det här laget och vi känner stödet. De ger mer tändvätska än press, säger förbundskaptenen Tony Gustavsson på en presskonferens.

”En vanlig match”

Och räkna med att siffrorna skjuter i höjden på onsdag då Australien ställs mot England i semifinalen i Sydney – en match som lär innehålla mycket känslor.

De båda länderna har bjudit på flera episka möten i andra sporter genom åren och nu är det fotbollens tur. Men i Australiens läger försöker man tona ner rivaliteten.

– Det är en vanlig match, säger Lydia Williams till The Sydney Morning Herald.

– Nya Zeeland är vår största rival. Då säger vi alltid att vi vägrar förlora, säger Tameka Yallop.

Australien firar.
Bildtext Australien rider på en framgångsvåg i VM.
Bild: EPA-EFE

Williams säger ändå att man har noterat rubrikerna i tidningarna men man försöker att inte påverkas av allt snack runtomkring.

– Jag kan inte säga att vi är helt oberörda men vill vill bara gå ut och göra vårt jobb. Om något är det för att bevisa att vi kan ta oss till final och representera Australien på det sättet.

– Vi har mött Brasilien i varje VM, man kan säga samma sak om USA och även många andra länder. Så för oss är det en vanlig match, säger Williams.

England vill utnyttja publiktrycket

England och Australien är ändå två lag som känner varandra väldigt väl. Tio av spelarna i Australiens trupp spelar ligafotboll på de brittiska öarna.

Också i den engelska truppen vill man tona ner rivaliteten, i stället väljer Keira Walsh att fokusera på det stora hemmastöd som Australien kommer att ha. Arenan i Sydney tar 81 500 åskådare.

– Australien har ett bra lag oavsett om de känner av pressen eller inte. Ser man på det sätt de spelar så verkar det som att de inte påverkas, säger hon till BBC.

Keira Walsh med bollen.
Bildtext Keira Walsh.
Bild: Nigel Keene/ProSports/Shutterstock/All Over Press

Walsh säger också att England ska försöka vända den fullsatta arenan till sin fördel.

– Det är en skön känsla när man spelar mot ett lag med så stort stöd och klarar av att tysta publiken. Det fick vi uppleva i kvartsfinalen mot Colombia, säger hon.

Senast England och Australien möttes var i april. Då vann Australien med 2–0 och såg till att Englands 30 matcher långa segersvit tog slut.

– Det här är en helt annan nivå och match. Då handlade det om en träningslandskamp och nu är det en semifinal i VM. Det är något helt annat och det resultatet ska inte påverka oss, säger Tameka Yallop.

Yle sänder semifinalen mellan Australien och England på onsdag klockan 13.

Diskussion om artikeln