Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Arbetstagarna ser positivt på att Sauna 360 fått en ny ägare – inget tyder på att fabriken ska flytta

Fyra personer i ett lager
Bildtext Idel glada miner hos Sauna 360, tidigare känt som Helo. Amanda Vilonen är förtroendeperson, Anders Wikström är underhållschef, Ben Jansson är fabrikschef och Semi Korpela är finanschef.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Sauna 360 som tillverkar bastuugnar köps upp av ett amerikanskt bolag. Bland arbetstagarna på fabriken i Hangö har en del undrat hur framtiden ska se ut.

Långt ute på Hangö udd, nära Tulluddens badstrand och Uddskatans naturskyddsområde har bastuugnar tillverkats sedan 1961. Fabriken ligger vid en sandstrand och har förstås flera bastur och en egen brygga för den som vill testa produkterna.

Helo blir kvar i Hangö - ny ägare ger mer muskler

11:44

Inne på fabriken ser det ut som det gör i fabriker. Överallt syns maskiner och hyllor med material. Robotarmar pressar ihop en plåt, eller bockar plåtar som det heter på fackspråk, för att skapa en kromad mantel för en bastuugn.

Sauna 360 i Hangö har fått en ny ägare i den amerikanska koncernen Masco. Mer specifikt är det dotterbolaget Watkins Wellness som ska ta över Sauna 360, då det är specialiserat på produkter för hälsa och välmående.

Bland arbetstagarna ser man mestadels positivt på affären.

– Det är jättebra för oss. Amerika är en stor marknad och det är trevligt att vi är i amerikansk ägo, säger Anders Wikström som jobbat på fabriken i 35 år.

En man står vid en rad bastuugnar i en fabrik
Bildtext Underhållschef Anders ”Wicke” Wikström har sammanställt en historik över företaget, som fyllde hundra år 2019.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Det är sammanhållningen bland arbetskollegerna som fått Wikström att trivas så länge på fabriken.

Plötsligt vibrerar hela fabriken av ett högt brölande larm. Wikström berättar att det är signalen för kaffepaus.

– Det är dagens höjdpunkt förstås, förutom lunchpausen så är kafferasterna viktiga säger Wikström lakoniskt.

Kvinna med rött hår i fabrik
Bildtext Amanda Vilonen har arbetat på fabriken i två år.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Amanda Vilonen som är förtroendeperson tycker också att sammanhållningen och den gemensamma humorn på fabriken får henne att trivas. Hon tror på att affären kan vara bra för arbetstagarna, men berättar att det också funnits en oro för arbetsplatserna.

– Visst har en del av arbetstagarna undrat om fabriken i Hangö blir kvar, eller om verksamheten flyttar till USA, fast det är osannolikt att så skulle hända, säger Vilonen.

Två män i tallskog
Bildtext Finanschef Semi Korpela och fabrikschef Ben Jansson tror fabriken i Hangö vinner på affären.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Enligt ledningen finns det inte någon oro för att arbetsplatserna i Hangö nu ska försvinna. Tvärtom så satsas det på fabriken. En ny värmeanläggning som drivs med pellets byggs på området. När den står klar behöver fabriken inte mera värmas upp med olja.

– Vi kommer att växa via den här möjligheten. Vi kommer att komma in på ett bredare marknadsområde och få flera försäljningskanaler. Jag tror det är en positiv grej för oss, säger fabrikschef Ben Jansson.

en vacker strand med en brygga i mitten
Bildtext Stranden som i folkmun kallas för Helostranden är allmän, men bryggan tillhör Sauna 360.
Bild: Helena von Alfthan / Yle

Bolaget gick tidigare samman med svenska Tylö som tillverkar aggregat och basturum. Det bolag som idag är Sauna 360 har, förutom i Hangö, också produktion i Halmstad i Sverige och i USA.

Sauna 360 har exporterat bastuugnar utomlands ända sedan 1960-talet. USA är en viktig marknad.

– Vi exporterar till andra länder också. För tillfälle bygger vi ugnar till Japan. För några veckor sedan skickade vi en stor beställning till Australien. Vi finns över hela världen. Det ger trygghet att man säljer till ett större område, säger Ben Jansson.

Hundra år av Helo

  • Bolaget grundades 1919 i Viborg. Det hette då Karjalan sähkö.

  • 1939 köptes Karjalan sähkö upp av ASEA ab.

  • På 1950-talet började företaget bygga ugnar för elbastur.

  • 1961 flyttade bolaget från Helsingfors till Hangö där man köpt en gammal kexfabrik och bytte namn till Helo tehtaat.

Mascos dotterbolag Watkins Wellness som nu köpt upp Sauna 360 specialiserar sig på bubbelpooler och andra spaprodukter.

– Vi passar bra ihop. Vi är inte konkurrenter, utan vi kompletterar varandra, säger finanschef Semi Korpela som satt ihop affären.

Masco köpte Sauna 360 för 125 miljoner euro av fonden Nordic Mezzanine och några småägare.

– Det här är en av de bästa händelserna i Helos hundraåriga historia. Nu är vi en del av Masco som är noterat på börsen i New York. Det ger oss helt nya resurser. De högkvalitativa produkterna vi tillverkar i Hangö har nu ännu bättre distributionskanaler i USA, och konkurrenterna halkar nog efter, säger Korpela.

Diskussion om artikeln