Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

SFP:s Otto Andersson vill se konkreta åtgärder mot rasism: ”Vi beslutsfattare har ett särskilt stort ansvar i hur vi uttrycker oss”

Uppdaterad 15.08.2023 17:29.
porträtt av Otto Andersson med röd stenvägg som bakgrund
Bildtext Då Otto Andersson (SFP) från Lovisa vill glömma politiken för en stund trivs han i naturen eller på padelplanen. I sommar har det varit mycket jobb, men han klagar inte. Han vill vara tillgänglig som folkvald.
Bild: Atte Henriksson / Yle

Nu behövs pengar för att verkställa arbetet mot rasism. Det anser Lovisabon och riksdagsledamoten Otto Andersson (SFP), som snart tar itu med riksdagsjobbet efter sommarpausen.

– SFP har fått både ris och ros. Kritik, men också uppmuntran. En stor del av responsen har handlat om rasism.

Det säger Otto Andersson från Lovisa, som har en intensiv sommar bakom sig. Som ny riksdagsledamot och ordförande för Svenska riksdagsgruppen har starten inom rikspolitiken varit allt annat än lugn.

Frontfiguren Eva Biaudets högljudda kritik mot det egna partiets medverkan i en regering där medlemmar uttryckt sig rasistiskt ledde till en storm inom SFP. Dessutom har diskussionen kring rasism och hur man egentligen får uttrycka sig i offentligheten gått på högvarv.

Eduskunnan täysistuntosali.
Bildtext Det kan bli flera omröstningar om riksdagens förtroende för regeringen i höst.
Bild: Silja Viitala / Yle

Otto Andersson är ändå lugn och säger att han är tacksam för det förtroende han fått av väljarna och partiet. Han är försiktig i sina uttalanden om SFP.

– Jag har inte som vana att föregå diskussioner inom partiet, speciellt nu i ordföranderollen.

”Enskilda skrivelser kom som en överraskning”

SFP och Svenska riksdagsgruppen ska i slutet av augusti internt diskutera det politiska läget och regeringens situation. Sedan är det dags att fatta beslut om framtiden.

Otto Andersson ser arbetet mot rasism och diskriminering som regeringen nu vill få igång som jätteviktigt.

– Vi måste diskutera rasismen och smygrasismen i vårt samhälle mycket mer än tidigare. Vi beslutsfattare har ett särskilt stort ansvar i hur vi uttrycker oss om minoriteter och invandrare.

Otto Andersson från Lovisa vill se konkreta åtgärder i jobbet mot rasism: "Det får inte bara bli ett papper"

10:46

Andersson poängterar att det inte får finnas utrymme för antydningar. Man kan inte säga en sak, men egentligen syfta på något annat.

En del av kritiken som riktats mot ditt parti har handlat om att vissa sannfinländares syn på rasism inte borde komma som någon överraskning för SFP. Hur ser du på det?

– Enskilda skrivelser som kommit fram har nog kommit som en överraskning. Hur mycket lyfte till exempel medierna upp dessa skrivelser i valdebatterna? Jag tror knappt någon visste om de exakta ordalydelserna, och ingen av partiledarna tog upp dem i debatterna.

Otto Andersson säger att det är klart att den politik Sannfinländarna för inte är någon hemlighet.

– Men grovheten och den väldigt starka rasismen som fanns i skrivelserna kom, också för mig, som en överraskning.

Oberoende vad ni kommer fram till inom SFP - hur svårt blir det att ena leden inom partiet efter allt som hänt?

– Jag är väldigt mån om att ha ett så enigt parti och en så enig riksdagsgrupp som möjligt. Jag hoppas vi kan gå vidare så eniga som möjligt. Politik är lagspel, och då man spelar med samma regler brukar det gå bättre.

Vi beslutsfattare har ett särskilt stort ansvar i hur vi uttrycker oss om minoriteter och invandrare

Otto Andersson, riksdagsledamot (SFP)

Riksdagen fortsätter arbetet i plenum den 5 september. Under den närmaste tiden blir det åtminstone en omröstning om förtroendet för regeringen. Det här efter regeringens meddelande om hur den ska främja likabehandling och jämställdhet.

– Det är viktigt att det reserveras pengar så att pappret kan verkställas. Det här borde vara startskottet för ett arbete som behöver pågå hela valperioden, på alla nivåer. Skolorna borde starkare diskutera rasism.

Diskussion om artikeln