Granskning av alla pälsfarmer lägger sten på börda för veterinärerna: ”Vet inte hur vi ska ha tid med det”
Livsmedelsverket har bestämt att landets alla pälsfarmer ska granskas på grund av fågelinfluensan. På miljöhälsovården i Mellersta Österbotten säger veterinär Annukka Nikula att det just nu inte finns tid för annat än att övervaka avlivningarna.
På miljöhälsovården i Karleby har hygienikerveterinär Annukka Nikula inte fått någon mer information än den hon har läst i media och på Livsmedelsverkets sidor.
Miljöhälsovården ansvarar för hela Mellersta Österbotten och Kronoby. Som bäst pågår massavlivningar på vissa farmer i området.
– Just nu hinner vi inte göra något annat än att övervaka avlivningarna, säger Nikula.
Så läget är väldigt trängt redan i det här skedet. Frågan är då hur det ska gå från och med september när alla farmer ska granskas.
– Om vi måste gå igenom alla och avge rapport så är det en stor börda, alltför mycket för oss. Jag vet inte hur vi ska ha tid med det om vi inte får extra resurser.
Skulle ni behöva hjälp från privata sidan?
– Privata veterinärer får inte utföra officiella inspektioner, så det hjälper oss inte, säger Nikula.
Under den senaste månaden har all tid för tillsynsveterinärerna gått åt till fågelinfluensan. Det finns tre tjänster för veterinärer som ska utföra inspektioner men i dagsläget är det 2,6 personer som jobbar med det.
– Och jag själv är inte tillsynsveterinär och borde inte jobba med djursjukdomar. Men nu är situationen exceptionell.
Samtidigt borde ni alltså hinna med annat arbete?
– Borde. Men vi hinner inte, säger Nikula.
”Låter som mycket jobb” i Jakobstadsregionen
På Miljöhälsan Kallan, som omfattar Jakobstad, Pedersöre, Larsmo och Nykarleby, säger chefen för miljöhälsovården Annika Porthin att man väntar på mer information.
– Men vi kan väl konstatera att det låter som mycket jobb, vi har många farmer på vårt område, säger Porthin.
Kallans område har hittills förskonats från fågelinfluensa på någon av pälsfarmerna och således har man inte behövt sätta arbetskraft på den saken.
Det är främst tillsynsveterinärer som ska göra de kommande granskningarna, bedömer Porthin. På Kallans område finns endast en tillsynsveterinär.
– Men vi väntar på mer information om hur vi ska verkställa det här.
Pälsförbundet hjälper om man kan
På Finlands pälsdjursuppfödares förbund säger veterinär Johanna Korpela att det hela kommer att skötas av myndigheternas veterinärer.
– Klart man bistår om man kan och blir vi tillfrågade så hjälper vi till, men det är ju nog ett myndighetsärende, säger Korpela.
400 farmer ska granskas
Alla pälsfarmer i Finland, cirka 400 stycken, ska gås igenom från och med september.
– Vi vill se till att viruset inte blir kvar och gror så att det får tillfälle att mutera, säger Terhi Laaksonen, direktör för avdelningen för djurens hälsa och välfärd på Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket rapporterar samtidigt att mutationer av fågelinfluensaviruset nu har hittats på två nya pälsfarmer. Hittills har mutationer konstaterats på sammanlagt fem pälsfarmer.
Artikeln uppdaterad med Annika Porthins kommentarer kl. 13.35.