Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trafiken snurrar nu i Smedsbys nya rondell – öppnades till skolstarten

Kvinna med reflexväst står på skyddsväg. Skolbarn går i bakgrunden.
Bildtext Rektorn vid Smedsby-Böle skola, Lena Sjöholm-Fahllund, fick hjälpa eleverna att hitta fram till skolan genom vägbygget.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Lite svettigt, men enligt tidtabellen, säger entreprenören om rondellbygget i Smedsby i Korsholm. Några mindre arbeten återstår ännu, men vägen kunde öppnas en dag innan tisdagens skolstart vid Smedsby skolcentrum.

På tisdag morgon var det livat kring Korsholmsvägen utanför Smedsby skolcentrum. Förutom att över 1 000 elever skulle ta sig till skolan, pågår där också två stora byggen i området. Dels är det bygget av Korsholms bildningscampus, dels är det rondellbygget på Korsholmsvägen som leder in till skolcentrum.

Ännu förra veckan var vägen avstängd, men på måndag öppnades vägen och rondellen för trafik. Innan skolstart, enligt tidtabell.

– I olika omgångar har det varit lite svettigt att hinna med, men det har flutit på som det ska enligt plan. Och det har inte heller kommit några klagomål. Vi har arbetat tufft och alla entreprenörer har ställt upp vid behov. De har varit här lite tidigare på morgnarna och senare på eftermiddagarna för att vi skulle hinna arrangera trafiken, säger Jonas Klemets, arbetsledare för huvudentreprenören J-P Revahl.

Tre män med byggarbetshjälm och reflexvästar står framför en rondell.
Bildtext Jonas Klemets, arbetsledare för huvudentreprenören J-P Revahl och Hans Hjerpe, projekteringsingenjör vid Korsholms kommun tillsammans med Kim Ehrs, arbetsledare för kommunaltekniken.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Klemets säger att trafiken löpt bra sedan de öppnade vägen på nytt.

– Jag tycker det ser bra ut med trafikarrangemanget. Trafiken följer skyltar och de förstår att ta ner hastigheten och köra försiktigt, säger Klemets.

Skolstart Smedsby - Spela upp på Arenan

Stensättningar och grönområden kvar

Rondellbygget har varit det mest synliga arbetet, men samtidigt har man också gjort stora arbeten under marken.

– Vi har förnyat huvudavloppsledningen som går genom hela området. Den blev byggd på 70-talet, så både vatten och avlopp behövde förnyas, och så har vi delvis förnyat dagvattenledningen, berättar projekteringsingenjör Hans Hjerpe från Korsholms kommun.

Rondell.
Bildtext Ännu återstår det arbete med bland annat stensättning före allt är klart.
Bild: Korsholms kommun.

Projeket ska vara helt klart inom september.

– Det ser ut att hålla tidtabell. Vi har kvar stensättningar, grönområden, målningar av vägar och så ska vi städa upp området. Och så lite asfaltering ännu, säger Klemets.

Smedsby-Böle skola kör igång läsåret: ”Jätteviktigt att man får en god start”

6:57