Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”De ger blanka fan i demokratin” – Mika Helander lämnar nämnden Svenska rum i protest mot Bemböle skolas nedläggning

Mika Helander
Bildtext Mika Helander (SDP) har lämnat sitt uppdrag som medlem i nämnden Svenska rum i Esbo.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Universitetslektorn och Esbobon tycker inte att processen när man bestämde att lägga ner Bemböle skola gick rätt till.

– Om det ska gå till så här kan man avskaffa hela nämnden, om man frågar mig.

Det säger docent och universitetslektor Mika Helander (SDP) som har lämnat sitt uppdrag som medlem i nämnden Svenska rum i Esbo. Orsaken är att han är missnöjd över hur processen gick till när staden fattade beslutet att lägga ner Bemböle skola.

Då nämnden Svenska rum i början av 2022 behandlade skolans vara eller inte vara bestämde man att den skulle få fortsätta. Då tog stadsstyrelsen tag i saken och använde sig av sin upptagningsrätt. De röstade sedan för nedläggning.

Mika Helander tycker att det är helt fel att stadsstyrelsen på det här sättet gick emot nämndens beslut.

– Det är emot en kommuns demokratiska uppbyggnad. Stadsstyrelsen har visserligen formellt rätten att lägga sig i ett ärende, men de borde fundera på i vilka slags frågor de ska använda den rätten.

Ordförande Henrik Vuornos berättade år 2022 för Yle Huvudstadsregionen att orsaken var att stadsstyrelsen upplevde att nämnden inte hade följt de riktlinjer som lagts upp tidigare.

”Förfinskning”

Mika Helander tycker att det att Bemböle skola stängdes är en allvarlig sak, både direkt för familjerna det drabbar, men också i ett större perspektiv för det finlandssvenska.

– Det är ett outtalat men medvetet val att förfinska den svenskspråkiga befolkningen i huvudstadsregionen, säger han.

När en svensk skola försvinner, är det många tvåspråkiga familjer som i stället väljer att låta sina barn gå i finska skola, om det finns en sådan närmare.

– Det är dålig minoritetspolitik. Jag är själv ursprungligen österbottning, och det är otänkbart att man skulle hålla på så här i Österbotten, säger Helander.

Bemböle skola i Esbo den 3 juni 2016
Bildtext Bemböle skola har lagts ned. (Bilden är tagen 2016.)
Bild: Tino Oksanen/ Yle

Reaktioner

Vilka har reaktionerna då varit på att Helander lämnar nämnden Svenska rum?

– En del andra nämndmedlemmar tyckte att det var beklagligt, och anser att det är en allvarlig sak, säger Helander.

Han upplever ändå att det för honom finns bättre sätt att påverka.

– De ger blanka fan i demokratin. Jag slösar inte min tid på att sitta och äta smörgåsar på möten som inte har någon betydelse.

Mika Helanders anhållan att lämna nämnden beviljades på kommunfullmäktiges möte i måndags. John Liljelund ersätter honom nu i nämnden Svenska rum.

Nämnden Svenska rum svarar för ärenden som gäller dagvård, utbildning, arbetarinstitutet, kultur och ungdom, till den del det gäller att ordna svenska tjänster inom Esbo stad.