Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HBL:s och DN:s Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén tvingas lämna landet: ”Nu var det min tur och det känns såklart sorgligt”

Uppdaterad 15.08.2023 18:30.
Anna-Lena Laurén.
Bildtext Just nu befinner sig Laurén i Finland och rapporterar härifrån. Bilden är en arkivbild från 2017.
Bild: Ylva Perera/Yle

Anna-Lena Laurén som bott och rapporterat från Ryssland i 16 år kan inte återvända till landet efter sin sommarledighet.

Hufvudstadsbladets och Dagens Nyheters gemensamma Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén tvingas lämna Ryssland. Det var senare än vad hon först trott, skriver Laurén i en kolumn i HBL (bakom betalvägg).

Det konstaterar hon också i en intervju för Svenska Yle.

– Jag är inte den första som råkar ut för det här. Ryssland har gått från en halvdiktatur till att vara en heldiktatur. Det här handlar om att Ryssland vill begränsa antalet journalister där, både ryska och utländska. Det är uppenbart varför.

– De har gjort ett gigantiskt misstag då de startat ett krig i Ukraina och det är en katastrof för Ukraina, men också Ryssland. Då vill man inte ha kritisk bevakning så det här är ett led i processen där Ryssland sluter sig inom sig själv.

Ingen ny ackreditering

Ryssland ändrade sina regler för utländska korrespondenter efter anfallet mot Ukraina i februari 2022. Journalisterna måste förnya ackreditering och visum var tredje månad, då det tidigare gjordes en gång om året.

”Ett bra sätt att hålla journalister upptagna”, skriver hon i HBL.

Anna-Lena Laurén konstaterar att det är svårt att hitta en logik i hur en diktatur fungerar, men att beskedet om att hon tvingas lämna är väntat.

– Nu var det min tur och det var väntat. Även om jag tycker att det är tråkigt så har jag mentalt förberett mig på det. Det känns såklart sorgligt eftersom jag jobbat väldigt länge i Ryssland, men samtidigt känns det som en väldigt liten del i sammanhanget.

– Jag har varit i Ukraina och sett vad Ryssland gör där så då känns det här smått. Jag är glad över att ha ett hemland jag kan återvända till där det är fred. Jag kan fortsätta bevaka Ryssland och framför allt Ukraina därifrån.

Kommer du vara stationerad i Finland eller Sverige?

– Det kan jag inte kommentera. Jag diskuterar det här som bäst med Dagens Nyheter.

Laurén var kvar i Ryssland så länge hon kunde.

Det var i april som Laurén packade bilen och åkte till Finland efter att ryska ambassadens i Stockholm kallat henne lögnare i samband med en artikel om Sergej Lavrov. Då hade hon jobbat i Ryssland i 16 år.

Innan hon åkte till Finland lämnade hon in pappren för att förnya ackrediteringen, men inget har ännu hörts från de ryska myndigheterna.

”Man får inga tydliga besked, inga svar på sina frågor. Att hålla folk i ovisshet är diktaturens sätt att jobba”, skriver Laurén i en kolumn i HBL och DN.

Hufvudstadsbladets Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén tvingas lämna Ryssland

2:38

Artikeln uppdaterad 15.8.2023 klockan 18:30 med länk till radioninslaget med Anna-Lena Laurén.