Stampar studierna på stället? Experter tipsar om vad du kan göra för att bli klar med din examen
Var snäll med dig själv, bygg upp rutiner, ta stöd av vänner och kom ihåg att det är de små stegen som för dig framåt. Det här är de viktigaste ingredienserna för lyckade studier.
Alexandra Ohls är studiecoach vid Svenska handelshögskolan. Det är henne som studerande tar kontakt med när studierna stampar på stället och en halvfärdig avhandling samlar damm.
Kim Strandberg är professor i statskunskap vid Åbo Akademi. Han har under årens lopp handlett otaliga magistersavhandlingar. Både Ohls och Strandberg är inne på samma linje, det är de små stegen som på riktigt för en framåt.
– Det finns såklart många olika orsaker till varför ett examensarbete blir liggande. Det är speciellt jobbigt om det alltid finns en tanke i bakhuvudet som säger att man borde studera. För många växer tanken och blir som stort svart spöke i huvudet, berättar Ohls.
Strandberg menar att ett av de största misstagen man kan göra är att tänka för stort.
– Om man hela tiden ser på pro gradu-avhandlingen som ett massivt projekt är det otroligt svårt att komma igång. Lägg istället fokus på de små etapperna, som valet av frågeställning eller introduktionskapitlet, säger han.
Rutiner är A och O
Enligt Ohls är det väldigt viktigt att man skapar en egen rutin. Lite arbete varje dag är mer effektivt än längre men sporadiska arbetspass.
– Glöm bort tanken om att skriva en hel essä på en dag. Vi sätter ofta väldigt höga mål för oss själva. Fokusera istället på att bygga upp studierutiner.
En vanlig orsak till att studier blir halvfärdiga är arbetslivet. Ett jobb för med sig ekonomisk stabilitet. Därmed är det också ett attraktivt alternativ jämfört med det knapra studielivet.
– Det blir mycket tungt om man kommer hem från en lång arbetsdag och sen ytterligare tänker att man ska studera. Det blir aldrig av och så har man dåligt samvete hela tiden.
Ohls vill ändå poängtera att kombinationen studier och jobb är möjlig.
– För vissa fungerar det bra att studera en stund på morgonen före jobbet. För andra är det mest effektivt att reservera en dag för studierna.
En examen är inte ett soloprojekt
Ett av de viktigaste råden Ohls kan ge är att be om hjälp. Det är inte meningen att man ska klara av allting själv. Studiepsykologer och handledare finns till för att hjälpa.
– I vårt samhälle finns det en uppfattning om att man ska klara sig själv. Jag tycker att vi ska försöka glömma det. Vänner och andra studerande kan hjälpa dig otroligt mycket. Ett lätt sätt att göra studierna roligare är att träffas och arbeta tillsammans.
Strandberg säger att också kontakten mellan handledare och studerande är viktig.
– Det händer att studerande hänger upp sig på en liten sak men känner sig ängsliga för att fråga. Då måste man som handledare också finnas där på mikronivå och erbjuda stöd när det behövs.
Oroa dig inte – livet springer inte iväg
Strandberg påminner också om att det alltid går att återuppta studierna. Ibland kommer livet emellan och studierna blir liggande, men det behöver inte vara hela världen. Det här fick Linn Jung erfara under sin studietid.
Jungs studieväg var inte lika rak som många andras. Hon började i vanlig ordning studera vid Åbo Akademi efter studenten. Det blev ändå tillfälligt stopp på studierna när hon plötsligt blev gravid.
– Jag fick två barn inom loppet av tre år och då var jag i princip helt bortkopplad från studierna. Förstås stressade det mig då att alla mina bekanta skrev klart sina kandidatavhandlingar. Samtidigt satt jag hemma med barnen och kände att jag stagnerade.
Att få barn är ingenting Jung ångrar, tvärtom. Enligt henne finns det ingen felaktig tidpunkt att skaffa barn och bilda familj. Barn är fantastisk och i slutändan jämnar det ut sig.
– När barnen började på dagis återvända jag till skolbänken. Målet var alltid att få min examen gjord, även om det blev en paus på grund av barnen. Ska jag vara helt ärlig löpte studierna mycket bättre efter pausen.
Jung avslutar intervjun med en hälsning till alla studerande.
– Det är inte så bråttom även om det känns så i 20-årsåldern. Din tid kommer nog oavsett hur din situation ser ut.