Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Knivmördaren får sin dom i dag

Från 2015
Uppdaterad 20.11.2015 06:17.
Mordrättegången i Vasa.
Bildtext Arkivbild. Mordrättegången i Vasa.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

I dag, fredag, kommer domen i fallet där en tonåring knivmördade en man nära Vasa torg förra hösten.

Det var vid lunchtid den 27 oktober i fjol som den då 16-årige pojken plötsligt gick fram till en 59-årig man mitt på gatan och knivhögg honom i halsen. Mannen dog senare av skadorna.

16-åringen greps snabbt och erkände senare dådet.

Blev åtalad för mord

I april åtalades tonåringen för mord. I sitt försvar påstod han att 59-åringen skulle ha uttryckt sig nedsättande om honom och hans kultur. Det ska ha lett till ett slagsmål där 16-åringen drog kniv för att skydda sig.

Ögonvittnen gav inget stöd för försvarets version av dådet. Enligt åklagaren gav sig 16-åringen ut på Vasas gator för att slumpmässigt hugga ned någon på grund av sitt hat mot finländare. Offret råkade bara vara på fel plats vid fel tidpunkt.

Vid sina sinnes fulla bruk

I maj gavs en mellandom och där konstaterades 16-åringen vara skyldig till mordet.

Eftersom dådet ansågs vara grymt och speciellt på många sätt ville tingsrätten sinnesundersöka pojken. Den visade att han var vid sina sinnes fulla bruk och kan därför få ett fängelsestraff.

Men eftersom han var endast 16 år vid tidpunkten för brottet kan han inte dömas till livstids fängelse, utan maximalt 12 års fängelse. Vilket också åklagaren yrkar på.

Domen faller vid 14-tiden på fredag.