Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands viltcentral beviljade dispens till att fälla två vargar i Egentliga Finland – en vargflock har plågat fårgårdsägare i Salo

En varg står på en bergsknall i en somrig skog.
Bildtext Två vargar får fällas med dispens i Egentliga Finland. Bildsättningsbild.
Bild: Mostphotos

För en dryg vecka sedan dödade en vargflock ett tjugotal får i Salo. Nu har viltcentralen beviljat dispenser till att fälla en varg i Salo samt en varg i Nystad, där vargar har observerats i närheten av bosättning.

Finlands viltcentral har beviljat dispenser till att fälla två vargar i Egentliga Finland.

En av dispenserna beviljades till Salotrakten, där vargar dödade 25 får för en dryg vecka sedan (artikeln är på finska). Den andra dispensen beviljades till Nystad, där vargar har observerats nära bosättning.

Turun Sanomat var först med att rapportera om dispenserna i Egentliga Finland.

Jörgen Hermansson, tf. jaktchef vid Finlands viltcentral Egentliga Finland, bekräftar att en av dispenserna är starkt kopplad till vargattacken på gården Mikkolan tila för en dryg vecka sedan.

– Det var de som ansökte om dispens, och viltcentralen har bedömt att kriterierna uppfylls. På samma område har flera fall av fårskador rapporterats inom en kort tidsperiod. På gården Mikkolan tila har en lång rad skyddsåtgärder vidtagits för att förhindra vargattacker. Det finns egentligen inget annat alternativ än att döda vargen, säger Hermansson.

Det finns inga officiella uppgifter om vargflockens storlek i Salo. Enligt Hermanssons uppgifter rör det sig om en flock på cirka 7–8 vargar. Kommer vargattackerna på fårgårdar att förebyggas genom att man dödar en varg?

– Förmodligen och förhoppningsvis, säger Hermansson.

Han säger att beviljandet av dispens kräver noggranna överväganden och att det inte är möjligt att överdimensionera antalet dispenser eller att bevilja dispenser bara för att vara på den säkra sidan.

– Om skadorna fortsätter måste situationen utvärderas på nytt, betonar han.

De nuvarande dispenserna gäller i 21 dagar. I Egentliga Finland fälldes en varg tidigare i år med dispens i Virmo.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel Susilauma piinaa lammastilallisia Salossa – riistakeskus myönsi poikkeusluvan yhden suden kaatamiseen skriven av Heinimaija Hirvonen. Artikeln har översatts av Maria Lammassaari.