Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Fågelinfluensan på pälsfarmer värst i världen i Finland – EU:s smittskyddsmyndighet inte överraskad

Uppdaterad 16.08.2023 10:19.
Cornelia Adlhoch vid ECDC med glasögonen uppe på hjässan i närbild.
Bildtext Cornelia Adlcoch vid ECDC säger att alla som har produktionsdjur ska vara på sin vakt.
Bild: Daniel Ivarsson

Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar ECDC följer noga med fågelinfluensaläget i Finland, i samarbete med finländska myndigheter och Världshälsoorganisationen WHO.

ECDC bedömer att risken på befolkningsnivå är liten, men något större för personer som handskas med insjuknade pälsdjur och slakten av dem.

Personer som kommer i kontakt med sjuka pälsdjur bör skyddas och övervakas noggrant.

– På så vis säkerställer vi att vi identifierar det första fallet hos en människa, vilket fall som helst hos en person, och att vi också kan förhindra spridning människor emellan så snabbt som möjligt, säger ECDC:s främsta expert på virus i andningsorganen Cornelia Adlhoch till Yle.

Var det en överraskning att viruset kom åt att spridas på finländska pälsfarmer?

– Nå, vi hade en epidemi på en minkfarm i Spanien i fjol och vi visste att måsar är en art som påverkas mest av viruset, så detta kom inte som en egentlig överraskning.

– Vi kunde förvänta oss dylikt om skyddsåtgärderna på farmerna inte är tillräckliga och om fåglar kan ta sig in på farmer. Vi visste också att minkar och rävar är mottagliga för influensavirus, säger Adlhoch.

Det kan komma nya virus från Sibirien

Fågelinfluensan har i skuggan av coronapandemin cirkulerat med kraft redan i tre års tid och har under de två senaste åren spritt sig till olika däggdjur i allt ökande grad.

Ingen annanstans har viruset spritt sig på pälsfarmer lika illa som i Finland.

Minken är särskilt farlig för människan för att dess övre luftvägar påminner om människans. I minken kan människans och fågelns influensavirus med dålig tur komma åt att sammanblandas.

Detta virus gör det som virus gör – det anpassar sig och förändras snabbt

Cornelia Adlhoch, ECDC

Viruset kan få nya egenskaper när det rör sig med flyttfåglarna till nya områden, vilket snart sker från Finland och övriga Norden mot Central- och Sydeuropa samt Afrika.

– Det kan kanske komma nya virus också i och med fåglarnas flytt från Sibirien till Centraleuropa, det kan också förändra det epidemiologiska läget, påpekar Adlhoch.

Viruset kan spridas till fler djurarter

Hon varnar för att viruset kan spridas till allt fler djurarter, vilket innebär att alla som föder upp produktionsdjur ska vara på sin vakt.

– Detta virus gör det som virus gör. Det anpassar sig och förändras snabbt. Det måste stoppas i tid.

Adlhoch önskar att vilda fåglar skulle utveckla immunitet mot fågelinfluensa i något skede.

Det finns döda fåglar också i närheten av ECDC:s kontor i Stockholm.

– Måsar som insjuknat kommer till och med in hit till stadens centrum, precis som vi sett att sker runt om i Europa. Människor går på kvällspromenader med sina hundar längs med stränder där det förekommit massdöd av fåglar.

Adlhoch säger att man absolut inte ska vidröra döda fåglar eller andra döda djur som ligger i parker eller på stränder.

Om man ser sådana ska man rapportera saken till myndigheterna som iförda skyddsdräkter ska plocka bort dem.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets EU:n tartuntatautivirasto ei yllättynyt, että lintuinfluenssa pääsi leviämään suomalaisilla turkistarhoilla av Sara Rigatelli och Pirjo Auvinen.