Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ormen Pedro fortfarande på rymmen – Högholmen använder mjöl i letandet

En regnbågsboa slingrar sig på ett konstgjort berg.
Bildtext Regnbågsboans skinn glänser med ett regnbågsaktigt sken när man ser den i levande livet. Ormen på bilden är inte Pedro utan en artfrände.
Bild: mauritius images GmbH / Alamy/All Over Press

Högholmens djurskötare har letat efter Pedro både genom kameror i rören och genom att strö mjöl på golvet. Ingetdera har hittills gett resultat.

På Högholmens djurpark i Helsingfors söker man fortfarande efter den brasilianska regnbågsboan Pedro.

Pedro som tidigare var husdjur i ett privat hem flyttade in på Högholmen i slutet av maj. I mitten av juli försvann han ur sitt terrarium och har sedan dess varit på rymmen.

Ormen tros gömma sig någonstans i Amazoniahuset där det finns gott om olika prång och skrymslen den kan gömma sig i. I huset är det också varmt.

Man har försökt hitta Pedro genom att söka igenom rör med kameror och genom att strö mjöl på golven. Avsikten med mjölet är att det skulle bli tydliga spår om ormen skulle ringla sig genom där.

Enligt kurator Ville Vepsäläinen har man också försökt locka fram ormen med mat, men det har inte lett någonvart. För boaormar kan det gå upp till en och en halv månad mellan måltiderna.

Pedro klarar dessutom av att jaga sin egen mat, något han demonstrerade redan under sina första dagar i djurparken.

– Skötarna såg hur den nöjt ströp och smorde kråset med en skogsmus som irrat sig in i buren, berättar Vepsäläinen för STT.

Pedro är en lugn och nyfiken typ

Nina Trontti som är chef för djurskötsel vid Högholmen antog redan i juli att ren och skär nyfikenhet låg bakom rymningen.

– Ormen har antagligen velat utforska alla hål och skrymslen i sitt nya hem, sa hon då till Yle.

Exakt hur Pedro tog sig ut vet man inte. En möjlighet är avloppsrör inne i Amazoniahuset genom vilka ormen skulle ha kunnat ta sig till andra delar av huset. Enligt Trontti är det däremot högst osannolikt att Pedro skulle kunna ta sig vidare ut ur huset eller rentav bort från Högholmen genom avloppen. Konstruktionerna är sådana att ormen skulle ha mycket svårt att ta sig fram.

Den brasilianska regnbågsboan är ungefär en och en halv meter lång och ungefär lika tjock som en handled. Den är aktiv om natten och söker sig vanligtvis inte till människor. Enligt både djurskötare på Högholmen och sin förre ägare är Pedro lugn. Boan är heller inte giftig och är inte farlig för människor.

Källor: STT, Yle Uutiset