Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasaregionens avfallsnämnd till NTM-centralen: Sluta hota med böter

Man i förgrunden tittar ner i en soptunna.
Bild: Heikki Haapalainen / Yle

Långdansen kring vem som ska ordna avfallstransporterna i Vasaregionen fortsätter. Avfallsnämnden anser att NTM-centralen inte har någon rätt att tvinga fram ett visst beslut.

Avfallsnämnden har beslutat låta fastighetsägarna själva anlita transportbolag för både fast avfall och slamavfall. Det här har både NTM-centralen och Vasa förvaltningsdomstol konstaterat strider mot avfallslagen.

Enligt avfallslagen är det kommunerna som ska sköta upphandlingen för avfallstransporter. Men om kommunerna uppfyller en rad kriterier kan fastighetsägarna själva få anlita transportbolag, för såväl brännbart avfall som för slamavfall.

Ärendet har stötts och blötts i snart 10 års tid och ligger som bäst i Högsta förvaltningsdomstolen.

Nämnden: Oklart hur vi ska agera för att följa lagen

NTM-centralen skickade i början av juli en begäran om redogörelse av avfallsnämnden innan ett eventuellt vite blir aktuellt. NTM-centralen uppmanar nämnden att följa avfallslagen.

På sitt möte på tisdag kväll godkände avfallsnämnden ordförande Anna-Lena Ahlnäs (SFP) förklaring till NTM-centralen. Dock efter omröstning där rösterna föll 6-5.

Nämnden svarar att det kan tolkas som att NTM-centralen försöker tvinga avfallshanteringsmyndigheten till ett visst beslutsfattande. Man menar också att NTM-centralen vänder sig till fel myndighet och istället borde rikta sig till den kommunala miljövårdsmyndigheten.

Vidare menar man att det är oklart exakt hur avfallsnämnden ska agera för att följa avfallslagen. Man vill också först få ett beslut från Högsta förvaltningsdomstolen.

Nämnden anser att NTM-centralen ska avstå från sina avsikter gentemot nämnden. Med andra ord inte göra dem skyldiga att betala böter.

Skrev förklaringen i semestertider

Aningen speciellt är att det var ordförande Ahlnäs som skrev förklaringen, inte avfallshanteringschefen Camilla Enell-Öst, eftersom hon tidigare lämnat in avvikande åsikt till nämndens beslut.

Det blev således knepigt läge för Ahlnäs när hon i början av juli fick veta att det är hon som ska skriva förklaringen till NTM-centralen.

– Det var semestertider och jag var ny ordförande. Jag är sjukskötare och har varken avfall eller juridik på mina tio fingrar. Så jag letade reda på en jurist med kunskaper inom avfall och miljö och fick förklaringen skriven, säger Ahlnäs.

På NTM-centralen meddelar jurist Anna Karvinen att man väntar på det officiella protokollet från nämndens möte innan man går vidare med ärendet.