Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Verksamhetsförbud för hittegodsbyrå – har upprepade gånger brutit mot lagen

En låda full med hem- och bilnycklar och andra småföremål, hittegods på Tammerfors polisstation.
Bildtext Hittegods på Tammerfors polisstation. Förutom polisen finns det en mängd olika företag som hanterar hittegods och det kan vara svårt för konsumenter att veta vart man ska vända sig.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Hittegodsföretaget Suomen Löytötavarapalvelu har tagit ut för höga kostnader och lagt på otillåtna avgifter. Företaget har också försummat att lämna in identitetshandlingar till polisen.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har belagt hittegodsföretaget Suomen Löytötavarapalvelu med en månads verksamhetsförbud.

Enligt Regionförvaltningsverket har företaget upprepade gånger brutit mot de lagar och förordningar som reglerar hittegodsverksamheten.

Bland annat har företaget lagt till moms på förvaringsavgiften för borttappade föremål och tagit ut regelvidriga specialhanteringsavgifter.

Företaget har inte heller tagit ålder och skick på föremål i beaktande när man fastställt hur värdefullt hittegods är.

Alla kontor stänger

Regionförvaltningsverket nämner också i sitt beslut ett fall där ett upphittat körkort inte lämnats över till polisen.

Istället hade ägaren per post fått en räkning och ett erbjudande om att körkortet mot en avgift kunde skickas till hen. Hen accepterade och betalade för frakten, men när försändelsen kom hade den skickats med postförskott och kunden fick betala dubbelt för att få sitt körkort.

Verksamhetsförbudet gäller 12.9–11.10.2023.

Under den tiden får företaget inte ta emot hittegods och kontoren måste hållas stängda. För kunder innebär det att man under den tiden varken kan hämta ut eller fråga efter borttappade saker från det företaget.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har hand om tillståndsärenden för hittegodsverksamhet i hela landet.