Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ny plats och svensk touch på artisterna lockar mer besökare till Raseborgsfestivalen

Två personer ler mot kameran.
Bildtext Raseborgs festivalens producent Matias Rosström och artisten Nicke B, Niklas Björkqvist, ser fram emot evenemanget.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

I stället för Karis kommer Raseborgsfestivalen att ordnas i Stallörsparken i Ekenäs i år. Arrangörerna är väldigt nöjda med biljettförsäljningen och det väntas tusentals besökare under båda festivaldagarna.

Förberedelserna inför Raseborgsfestivalen är i full gång i Stallörsparken. Det är Vasabolaget Nordic Live Productions som står för arrangemanget.

Festivalen har tidigare år ordnats i Boulevardparken i Karis och haft en mer finsk touch på repertoaren. Evenemanget i Karis uppfyllde ändå inte riktigt arrangörernas förväntningar. Av den orsaken testar arrangörerna något nytt i år och ordnar festivalen i Ekenäs med en betydligt mer svensk uppsättning av artister.

– Det är tuffa tider i nöjesbranschen och det här kändes som ett tryggare kort att gå på, eftersom det finns historia av väldigt lyckade evenemang i parken, säger festivalens ansvariga producent Matias Rosström.

En person står med solglasögon.
Bildtext Raseborgsfestivalen ordnades tidigare i Karis och flytten till Ekenäs har kritiserats. Ansvariga producenten Matias Rosström säger att festivalen inte är knuten till en specifik plats i Raseborg.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Rosström är väldigt tacksam att de får ordna festivalen i parken, eftersom han tycker det är en utmärkt plats för evenemang. Han poängterar ändå att det är tråkigt att man håller på att skilja på Karis och Ekenäs, eftersom båda är en del av Raseborg.

– Vi är i Raseborg och Raseborgsfestivalen behöver inte vara knuten till en plats, säger Matias Rosström.

Det här året har biljettförsäljningen gått bättre och man väntar långt över 6 000 besökare på fredag och närmare 5 000 besökare på lördag.

Besökarna fångas av en stormvind – lokalt och internationellt

På festivalen kommer det bland annat bjudas på rock, pop och schlager låtar. Stora artister såsom svenska Gyllene tider och Carola, tillsammans med brittiska Bonnie Tyler kommer att uppträda under veckoslutet. Även många finska och lokala artister kommer att uppträda.

En av festivalens lokala artister är Ekenäsbon Niklas Björkqvist som är mer känd som ”Nicke B” inom musikvärlden. Nicke B släppte sin första låt för ett år sedan och ska för första gången stiga upp på en stor festivalscen.

– Det här är jättestort för mig, säger Björkqvist.

En person ler mot kameran.
Bildtext Niklas Björkqvist, känd under artistnamnet Nicke B, ska uppträda på lördag. Efter honom kommer Carola att stå på scenen.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Niklas Björkqvist har bara bra känslor inför lördagen och ser mycket fram emot att få uppträda tillsammans med en dansgrupp från Hurja Piruetti.

Björkqvist är nervös för att han kommer att glömma bort texterna under uppträdandet eftersom han inte har ett stödpapper, som han brukar ha. För tillfället övar han dag och natt för att lära sig texterna utantill.

– Jag måste noggrant gå igenom vad jag ska göra och lära mig alla texter, det är nytt för mig. Jag har varit lite lat med det och haft papper men sådant ska bort, säger Niklas Björkqvist.

Stallörsparken börjar bli redo för Raseborgsfestivalen – “Det finns en historia av väldigt lyckade evenemang i parken”

12:00