Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen i Österbotten visade upp sina polishundar: ”Man kan inte få en så lojal arbetskompis som hunden är”

Uppdaterad 16.08.2023 16:04.
Polisen i Österbotten visade upp sina polishundar - Spela upp på Arenan

Ett hundratal intresserade hade samlats vid en träningsplan i Korsholm i tisdags då polisen visade upp sina polishundar.

I Finland finns kring 230 polishundar och majoriteten av dem är belgiska vallhundar eller schäfrar. Men det är egentligen inte rasen som är viktig utan egenskaperna hunden har.

– Det kan bra hända att man tar en valp och inser efter ett år eller två att den här lämpar sig inte, då är det bara att byta, konstaterar hundföraren Ove Wiklund vid Polisinrättningen i Österbotten.

Oftast är hundarna arbetsklara vid tre års ålder och jobbar sedan fram till pensionen som inträffar vid tio års ålder. Den hund som Wiklund har är ett år och fem månader gammal.

– Man kan börja skola dem som vilka andra hundar som helst, man måste bara skola dem enligt den nivå de ligger på och inte kräva för mycket. Hunden som jag har är på bra väg, men visst går vi fortfarande baby steps bara för att inte göra för mycket.

– Jag vill att hunden ska kunna utvecklas i sin takt. För han har all tid i världen att jobba sedan.

En polis håller en polishund i ett koppel. Framför hunden står en man.
Bildtext Ove Wiklund och hunden Kaheli på träningar.
Bild: Hannah Norrena / Yle

Det är staten som äger hundarna, men de är placerade hos hundförare runt omkring i Finland. I hemmaförhållanden är polishunden som vilken hund som helst.

– Vi kan nog gosa i soffan när vi har ledigt. De är väldigt bra på att skilja på arbete och fritid. Hemma har han lärt sig att vara lugn, så där kan han leva i flocken som vilken hund som helst.

– Visst måste man se efter dem på ett annat sätt och ofta har de ett väldigt högt självförtroende. Då kan det lätt bli så att hunden tar ledarrollen om hundföraren går bort och då är det familjen som får vara på tårna den stunden.

Wiklund hade aldrig tänkt sig att jobba som hundförare, men har nu fungerat som hundförare sedan 2005.

– Det var många små saker som ledde till att jag kom att köra patrullkamrat åt en hundförare då jag jobbade i Södra Finland. Den vägen kom jag in på det här och så blev jag erbjuden en tjänst som hundförare. Då började kursen och utbildningen och på den vägen är vi fortfarande.

Vad är det bästa med att vara hundförare?

– Det bästa är att man inte kan få en så lojal arbetskompis som hunden. Och så är det också väldigt omväxlande arbete.

Så är det att jobba med en polishund som kollega

11:56