Tre tips för dig som vill börja träna
Känner du att det är dags att ta tag i träningen? Kanske du vill börja gå på gymmet eller börja löpträna. Här ger träningspodden sina bästa tips för att lyckas på bästa sätt.
Varje vecka diskuterar Märta Westerlund och personliga tränaren Niclas Wiitala träning ur olika synvinklar i podden Meningen med träningen på Yle Arenan.
Om du ens funderar på att ge dig ut och röra på dig lite efter att ha lyssnat på podden har de lyckats, anser Märta och Niclas.
Här är deras tips på vad du ska tänka på då du vill börja träna.
1. All träning och motion räknas
Börja med att tänka på att all rörelse räknas.
Niclas tycker att vi hellre ska tänka på fysisk aktivitet än träning. Om träningen blir en för stor grej och om den måste se ut på ett visst sätt är det lätt hänt att den faller bort när vi inte har tid eller ork.
Den bästa träningen är den som blir av.
Niclas Wiitala
Tröskeln blir också lägre om du tänker i banor om att allt du lägger till är bra. Om du börjar från noll och bestämmer dig för att promenera 20 minuter tre gånger i veckan blir det fyra timmar mera rörelse i månaden än vad du hade från början.
Niclas tipsar om att i stället för att tänka på hur du ska få in mera träning tänka på hur du kan sitta mindre i din vardag. Det kommer att leda till att du rör på dig mera.
Lyssna på avsnittet där Niclas och Märta talar om vad som räknas som träning.

Vad räknas som träning?
När du börjar träna lönar det sig att börja tillräckligt långsamt. Börja där det är så lätt att det känns löjligt.
Sluta när det fortfarande är lätt, då håller du lättare motivationen och längtar till nästa pass.
När du sedan byggt upp en träningsrutin kan du arbeta dig uppåt mot tyngre och längre pass.
Lyssna på avsnittet där Niclas tipsar om hur du på 10 minuter kan träna styrka för hela kroppen.

Bli stark med 10 minuters träning
2. Tänk på din inre dialog
Då du motionerar och tränar är det viktigt att inte bara tänka på det fysiska utan också fokusera på den mentala biten. Hur tänker du om dig själv, stöder dina tankar din träning eller motarbetar tankarna dig?
Genom att ändra ditt tankesätt kommer du också att ändra hur du känner och mår.
Om du hela tiden tänker och pratar om hur trött du är så kommer du också att känna dig tröttare. Tänker du hela tiden på hur dålig du är och på saker du inte klarar av, kommer det också att påverka dig negativt.
Fundera på om du skulle säga någonting du tänker om dig själv till din bästa vän. Om du inte skulle det, ska du inte heller säga det till dig själv.
Försök i stället att tänka på hur du skulle peppa en kompis som var i din situation och gör det samma för dig själv.
Försök också att omge dig med positiva tankar. Om du har vänner som klankar ner mycket på sig själva kan du kanske ta upp diskussionen om att ni ska tala positivt om er själva och varandra.
Ju mer ni peppar er själva och varandra kommer ni må bättre och även prestera bättre.
Lyssna på avsnittet där Märta och Niclas, som är utbildad mental tränare, berättar hur du kan bli snällare mot sig själv och andra, och hur du bygger upp din inre dialog.

Din inre dialog
3. Ha ditt livs fyra bordsben i skick
För att få träningen att fortlöpa och fungera behöver du ha koll på ditt övriga liv och att det också är i balans.
Hälsoinspiratören Mårten Nylén använder sig av en modell han kallar ”balansbordet” där livet balanserar på ett bord med fyra ben. För att livet ska vara i bäst balans behövs alla fyra ben.
De fyra delarna består av fysisk aktivitet, kost, sömn och mentalt välmående. Du kan egentligen börja med vilket ben som helst, för de påverkar alla varandra.
Om du till exempel fokuserar på din sömnkvalitet kommer du märka att du äter bättre när du sover bättre. Det här beror på att din kropp inte längtar efter snabb energi på grund av utmattning.
Då kommer du också att ha mer ork till fysisk aktivitet, vilket i sin tur ofta leder till bättre mental hälsa.
Det handlar om att alla delar i livet behöver vara i balans. Om ett ben är trasigt är bordet ostadigt men hålls och stå.
Men är det fel på två eller fler ben kommer bordet att rasa.
Därmed hjälper det inte heller att bara fokusera på en fjärdedel, till exempel träningen, om de andra delarna inte mår bra.