Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trots rekordsommar är Wasalines vd oroad över hösten – frakten minskar och det konsumeras mindre ombord

Medelålders man står framför en ingång där det står Wasaline.
Bildtext Wasalines vd Peter Ståhlberg tror hösten kan bli tuff på grund av lågkonjunkturen.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Wasaline lockade rekordmånga passagerare i sommar. Vd Peter Ståhlberg säger att både svenska och europeiska passagerare ökat. Samtidigt har frakten minskat på grund av lågkonjunkturen och han ser också att resenärernas beteende påverkas.

Det är snart två år sedan den nya Kvarkenfärjan, Aurora Botnia, gjorde sin jungfrufärd mellan Vasa och Umeå 28 august. Rederiet Wasalines vd, Peter Ståhlberg tycker två år gått fort.

– Fartyget kom i rätt tid, i efterdyningarna av pandemin och strax före kriserna som höjde stålpriserna och även alla byggnadskostnader. Och rätt in i en fraktboom, så vi är lyckligt lottade, säger Ståhlberg.

Om det gick bra för frakten då, så har den i år däremot backat. Fraktmängderna har minskat med cirka nio procent. Exporten är ungefär samma som förr, till och med lite bättre än förr, men det är inom importen som problemen finns, enligt Ståhlberg.

Ståhlberg nämner tre orsaker. Det är vindkraftstransporterna som rederiet hade förr, importen som förr gick till Ryssland men som upphört och det att pappersindustrin har problem.

– Vasa har varit största importhamnen av specialpapper i Finland och nu har det minskat betydligt, vi talar om 50 procents minskning.

Vasa har varit största importhamnen av specialpapper i Finland och nu har det minskat betydligt, vi talar om 50 procents minskning

Ståhlberg säger att han hoppas på att de planerade investeringarna i Vasa och i Västerbotten ska bli av och att det blir en byggnadsboom, vilket skulle gynna frakten. Han säger att de också satsar på den gröna omställningen.

– Det finns ett stort intresse för tågtransporter till Europa. I Umeå hamn kan de lasta om till tåg. Det är mycket nya kunder som är intresserade av transporterna och att de skulle gå vidare till Göteborg och södra Sverige och sedan ut i Europa.

Wasalins Aurora Botnia på väg genom Vasa skärgård en solig och lugn dag .
Bildtext Aurora Botnia hade sin jungfrufärd mellan Vasa och Umeå för snart två år sedan (28 augusti 2021).
Bild: Wasaline / Christoffer Björklund

Passagerarna ökade – men även de påverkas av lågkonjunkturen

Det hål i kassan som den minskade frakten innebär har Wasaline i år ändå kunnat lappa med en ökad passagerartrafik.

– Vi har kompenserat med passagerartrafiken så vi ligger i stort sett på samma omsättning som ifjol. Det har aldrig råkat sig att vi går bra på både passagerar- och fraktisdan på samma gång. Där har vi något att se fram emot, att det skulle klicka så att vi har en boom på båda.

I juli hade rederiet 67 000 passagerare vilket är en ökning på nästan sju procent jämfört med förra året.

– Det har varit mycket passagerare från Europa som har åkt och svenskarna har ökat också. Vi har bättre tidtabell från Sverige och så är det mycket marknadsföring.

Ståhlberg ser ändå orosmoln även på passagerarsidan och säger att hösten kan bli tuff.

– Man ser märkningarna av Rysslands krig i Ukraina, höga räntor och osäkerhet kring elpriser. Så nog är man lite bekymrad. Vi får kavla upp ärmarna och göra mer kampanjer.

Ser du redan att det är färre bokningar i höst?

– Än så länge följer det fjolåret, men det konsumeras också lite mindre ombord. Intresset är inte särskilt stort för vissa dyra varor och vissa dyra paketresor. Särskilt inte från Sverige. Kronan är ju jättelåg. Det är en fördel för finska resenärer men en nackdel för svenska.

Ståhlberg säger att de också följer med läget med terrorhot mot Sverige, men att det i nuläget inte påverkar deras trafik eftersom Norrland känns tryggt.

Bord och lampor i nytt fartyg
Bildtext Även om mängden bokningar inte minskat än, säger Ståhlberg att konsumtionen ombord minskat.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Målet är en utsläppsfri färja 2030

Ett annat orosmoln för Wasaline är EU:s kommande utsläppshandel för sjöfarten, som påverkar Wasaline från och med nästa år när de ska betala för 40 procent av sina utsläpp. År 2025 blir det 70 procent och 2026 ska de betala för 100 procent av sina utsläpp.

Aurora Botnia har marknadsförts som världens mest miljövänliga färja med hänvisning till att den oftast drivs på LNG, eller fossilgas. Ståhlberg säger att hans mål nu är att färjan ska bli helt utsläppsfri innan 2030.

– Vi jobbar kontinuerligt och har samarbeten med stora aktörer. Vi tittar på alternativa bränslen och på hur vi ska satsa i framtiden.

En annan ändring är att stadsmiljönämnden i Vasa nyligen beslöt att parkeringen vid Vasa hamn ska börja kosta, något som Stålhberg välkomnar.

– Här är många bilar som står i veckotal och vi har mycket industri på Vasklot och begränsat med parkeringsplatser. Vi får också hoppas att de sätter dit en långtidsparkering och att vi får laddningsstationer till elbilar och hybridbilar.

Diskussion om artikeln