Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland visar upp kapade krigsbyten – bland dem en finsk Pasi

Krigsfordon.
Bildtext Finsktillverkade pansarvagnen Pasi har hamnat på en utställning där Ryssland visar upp krigsbyten som de kapat från Ukraina.
Bild: Ria Novosti, grafiikka: Harri Vähäkangas / Yle

En internationell militärmässa ska enligt en rysk nyhetsbyrå locka till sig tusentals intresserade från runt om i världen. Finska flaggan står fastklistrad på ett av de utställda fordonen.

Ryssland visar upp västerländska pansarfordon och vapen som kapats från Ukraina. Utställningen har ställts fram i Patriotparken nära Moskva i samband med den internationella militärmässan Army-2023.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass är det Ryska försvarsministeriet som ordnar mässan. Ryska nyhetssajten Ria Novosti har publicerat videon från utställningen där man ser olika militärfordon med ursprungslandets flagga på sig.

På Rias telegramkanal syns en finsk Sisu XA-180, trupptransporten som också kallas Panssari-Sisu. På vagnen finns klistermärken med både den finska flaggan och Natos emblem. Arrangörerna har klistrat tillverkningsländernas flaggor och Natos flagga på de västtillverkade fordonen inför utställningen.

Useita panssariajoneuvoja esillä ulkona. Taustalla näkyy hävittäjälentokoneita ja puita.
Bildtext Det här finns också flera ukrainska fordon och båtar framställda.
Bild: Yuri Kochetkov / EPA

I parken står det bland annat flera pansarvagnar tillverkade i Storbritannien, ett australiensk Bushmaster-fordon, en amerikansk M-113 för trupptransport, en svensk CV-90 anfallspansarvagn och franska AMX-10 RC-fordon.

Militärmässan ordnas 14–20 augusti och visar förutom krigsbytet också upp rysktillverkat militärmateriel. Tusentals människor världen över väntas besöka mässan, skriver ryska Ria Novosti. Enligt Yle uutisets uppgifter har västerländska journalister inte fått delta i pressförhandsvisningen av mässan.

Det ryska försvarsministeriet berättar inte under hurdana förhållanden de ryska styrkorna fått tag på utrustningen.

VIerailijat katselevat yhdysvaltalaisvalmisteista tykkiä näyttelyhallissa.
Bildtext Bland utställningsföremålen finns en ukrainsk M777-haubits och andra vapen som beslagtagits.
Bild: EPA-EFE

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel Venäjällä avautui näyttely Ukrainasta kaapatusta sotasaaliista – esillä myös suomalaisvalmisteinen Pasi skriven av Mikko Leppänen. Översättningen är gjord av Ellen Forsström.