Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Egentliga Finlands välfärdsområde inleder samarbete med Axxell – målet är att få fler att jobba som närvårdare

Bild tagen snett nedifrån av en person som står framför en ljus tegelbyggnad.
Bildtext Med samarbetet vill man säkra att det finns svenskspråkig personal, säger Susanne Karlsson, som är specialsakkunnig på tvåspråkig service vid Egentliga Finlands välfärdsområde.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Studerande kan jobba och studera samtidigt med Axxells och Egentliga Finlands välfärdsområdes gemensamma läroavtalsutbildning. Konceptet ska gynna arbetsgivaren, studeranden och läroanstalten.

Studerande ges möjligheten att utbilda sig till närvårdare genom att jobba och studera samtidigt. Det här är möjligt tack vare studier via läroavtal som Egentliga Finlands välfärdsområde och Axxell erbjuder. Studeranden kan jobba inom äldreomsorgen eller funktionshinderservicen i Åboland, Åbo och Kimitoön.

Utgångspunkten till samarbetet är att Egentliga Finlands välfärdsområde ska erbjuda tvåspråkig service, alltså både på svenska och finska, säger Susanne Karlsson. Karlsson är specialsakkunnig på tvåspråkig service vid Egentliga Finlands välfärdsområde.

– Utmaningen är att rekrytera personal. Det är svårt på båda språken, men speciellt svårt är det att rekrytera svenskspråkig personal, säger Susanne Karlsson.

Eftersom Axxell har en enhet i Pargas med utbildning i social- och hälsovård på svenska, inledde man alltså ett samarbete, mellan Axxell och välfärdsområdet.

Så här ska man locka fler för att utbilda sig till närvårdare, säger Anders Levin som är ansvarig för läroavtalsfrågor på Axxell.

– Vi slår två flugor i en smäll och hjälper Egentliga Finlands välfärdsområde att hitta arbetskraft, och samtidigt får vi studerande till närvårdarutbildningen i Axxell, säger Anders Levin.

”Vi har svängt på steken helt och hållet”

Läroavtalsutbildningen är inte något nytt i sig, men det här är första gången som Axxell inleder samarbete med välfärdsområdet. Det betyder att det är första gången som välfärdsområdet direkt erbjuder arbetsplatser till studerande med läroavtal.

Den som söker till utbildningen kan alltså genast se vilka enheter som tar emot studerande på läroavtal och behöver inte ta reda på det själv, säger Susanne Karlsson.

– Vi har svängt på steken helt och hållet. Nu har vi en palett på förhand med alla de enheter som kan ta emot läroavtalsstuderande, säger Karlsson.

Läroavtalet motsvarar ett tidsbundet arbetskontrakt, vilket betyder att studeranden blir anställd vid välfärdsområdet då studierna börjar.

– Inom den här branschen är det ganska normalt att man har korta arbetsavtal. På det här viset har man möjlighet att få ett längre arbetsavtal. Läroavtalet är ingen garanti för ett långt avtal för hela studietiden men det finns en möjlighet till det, säger Anders Levin.

En man i blå kragskjorta står på en inomhusbro.
Bildtext Enligt Anders Levin, ansvarig för läroavtalsfrågor på Axxell, borde man fundera på hur man kan göra närvårdarbranschen attraktivare.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Eftersom läroavtalet innebär att man kan jobba och studera samtidigt passar det till exempel för personer som ska bryta bransch, säger Levin. Kravet är att en som antas till utbildningen är över 15 år gammal.

– Det är ett attraktivt paket för att du får ett jobb, du får en utbildning och en examen som du har nytta av senare i livet.

Efter att studeranden har sökt till utbildningen intervjuas hen både av representanter från välfärdsområdet och från Axxell, som ser till att personen har rätt förutsättningar för yrket.

Anställning efter examen

Läroavtalet går att jämföra med en praktik, med skillnaden att studeranden får lön för jobbet hen utför. Likheten till en praktik är att en anställd på läroavtal har en handledare i jobbet, eftersom hen fortfarande utbildar sig i yrket hen utför. Handledaren ansvarar för att studeranden får kompetensen som krävs i examen och ger stöd på arbetsplatsen, säger Susanne Karlsson.

– Tanken är definitivt inte att man direkt blir en arbetstagare, utan man har rätten att följa med och skapa det kunnande som krävs, säger Karlsson.

I slutet av augusti är det sju personer som inleder läroavtalsutbildningen i samarbete mellan Egentliga Finlands välfärdsområde och Axxell. Det är en riktigt bra siffra, säger Anders Levin, och nu måste man fortsätta locka fler till branschen.

Enligt Susanne Karlsson jobbar välfärdsområdet hela tiden på att lösa personalbrist inom social- och hälsovården.

– Det handlar om allt från ett gott ledarskap till att man är flexibel med arbetstider och med hur hela arbetet är uppbyggt. Framförallt behöver arbetstagarna känna sig delaktiga i verksamheten och att de känner att de gör skillnad varje dag med sina insatser i de olika enheterna.

Hur ser man till att studerande som tar examen på läroavtal stannar kvar i jobbet?

– Om studeranden har hittat sin nisch under studietiden är de säkrade en fortsättning inom välfärdsområdet. Det har vi gått ut med redan i ansökningsfasen.

Diskussion om artikeln