Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östra Nylands välfärdsområde börjar bevilja social kredit: ”Det har hjälpt många människor”

Socialhandledaren för vuxensocialarbete Jens Weckström.
Bildtext Socialhandledare Jens Weckström tror det finns behov av social kredit i Östnyland. Tidigare var Sibbo och Askola de enda kommunerna i regionen som använde systemet.
Bild: Frida Frankenhaeuser / Yle

Östra Nylands välfärdsområde ska ta i bruk social kredit, ett sorts lån för personer som inte kan få lån med vettiga villkor på annat håll.

Social kredit kan hjälpa personer att betala av banklån, betala hyran eller köpa nytt kylskåp om det gamla går sönder.

Tidigare var det frivilligt för kommunerna att bevilja social kredit, men enligt en lag som trädde i kraft den 1 augusti ska alla välfärdsområden ta i bruk systemet.

Sibbo och Askola har beviljat social kredit redan tidigare. Socialhandledare Jens Weckström har jobbat med det i Sibbo och berättar att erfarenheterna har varit bra, även om det har förekommit fall där den som har fått social kredit inte har betalat tillbaka lånet.

– Det har hjälpt många människor, de har varit jättenöjda med det här, säger Weckström.

De flesta som får social kredit är personer som har blivit av med sina kredituppgifter, och de flesta använder lånet för att betala gamla skulder. Social kredit är ett bättre alternativ än att tvingas ta snabblån med höga räntekostnader.

Kravet för att få social kredit är att man ska ha regelbundna inkomster så att man kan betala av på lånet.

Social kredit och förhandlingar med banken gav resultat

Weckström berättar att den första personen i Sibbo som beviljades social kredit hade ganska stora skulder till banken som hon behövde betala av. Genom att betala med social kredit och förhandla med banken blev slutresultatet bra för kunden.

– I det här fallet kom banken emot med tretusen euro och hon blev av med skulden, berättar Weckström.

Han tror det finns behov av att få social kredit i Östnyland.

– Nog har man redan märkt det, det kommer många frågor, säger Weckström.

Välfärdsområdet har tagit i bruk systemet med social kredit, men alla detaljer är inte riktigt klara än. Weckström väntar ännu på anvisningar om hur stor maximisumman som får beviljas är. Det hindrar ändå inte att de kan börja arbeta med klienter som vill ha social kredit.

Den som vill veta mer om social kredit kan kontakta vuxensocialarbetet vid Östra Nylands välfärdsområde.

Diskussion om artikeln