Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Betesda församlingens nya kyrka ska ge plats för glädje, kärlek och gemenskap

Tre män på en trappa.
Bildtext I slutet av augusti öppnar Betesda församlingen officiellt dörrarna till sin nya kyrka, som finns föredetta Ekenäs seminarium. Från vänster Edward Holmberg, Fredrik Martin och Stefan Lindström.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

För tre år sedan köpte Betesda Church det gamla trähuset i Seminarieparken, där Ekenäs seminarium verkade mellan åren 1871-1974.

Bakgrunden till att församlingen köpte det historiska lärosätet, var att de behövde en större kyrka för sin växande verksamhet.

I tre års tid har församlingens medlemmar renoverat det av Museiverket skyddade huset med Mikael Nylund som projektledare.

Den stora kyrksalen rymmer 200 åskådare och har modern teknik och isolering för att församlingen ska kunna bjuda in orkestrar, sjunga och streama gudstjänsterna i översättning till andra språk.

Man med stort leende och blå skjorta.
Bildtext Pastor Fredrik Martin ser framemot att ta det nyrenoverade huset i användning.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

– Vi tycker om att dela vår glädje till Gud genom sång och musik, förklarar ledande pastor Fredrik Martin.

Betesda ordnar mycket verksamhet för familjer och barn och unga.

– Det handlar nog om tusentals arbetstimmar, säger assisterande pastor Edward Holmberg, som främst ansvarar för barnens kyrka och smågruppernas verksamhet i vardagen.

Man med glasögon framför trähus.
Bildtext Edward Holmberg trivs som fisken i vattnet med att jobba mångkulturellt och med barn och unga.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Därför finns det i den nya kyrkan förutom ett eget rum för barnens kyrka, en gymnastiksal, där såväl unga som gamla får ge utlopp för sin energi. Ett nytt stort kök garanterar att det populära kyrkkaffet lever vidare.

Stolar i en sal.
Bildtext Stolarna i stora salen är skyddade av plast.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Utöver detta, rymmer det 1000 kvadratmeter stora huset flera arbetsrum och sociala utrymmen.

Med respekt för det gamla

I och med att huset och gården är skyddade av Museiverket, har renoveringen gått varsamt fram. Alla detaljer, som de höga kakelugnarna inomhus till korsen ovanför verandan är sparat. Färgskalan är sober och ljuset faller fint in genom de spröjsade fönstren.

– Det här är ju en gammal byggnad och vi har ju aldrig haft någon längtan att göra det till något annat. Tvärtom så har vi ju nog velat fånga den här byggnadens atmosfär och återskapa dess forna glans. Gammalt är vackert, säger Fredrik Martin.

Ekenäs seminarium.
Bildtext Den nya kyrkan ligger lummigt inbäddad i Seminarieparken i Ekenäs.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Men även om huset är vackert, så är det ändå verksamheten som är det viktiga.

– Vi är ganska avslappnade då det kommer till byggnader, vi tror ju inte att Gud bor i någon byggnad, det här är ju bara ett hus. Han vill bo i oss, men vi behöver en byggnad för att kunna göra det här, sammanfattar Fredrik Martin.

Välkomnande församling

Betesda Church tillhör Pingstkyrkan i Finland, som är en frikyrka.

Frikyrkornas ekonomiska grund vilar på donationer, de uppbär ingen kyrkskatt. Ledande pastor Fredrik Martin säger att församlingen också har en ganska stor frihet att sätta sin prägel på den lokala verksamheten.

Man utanför ett  gult trähus.
Bildtext Stefan Lindström känner sig hemma i församlingens gemenskap.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Diakon Stefan Lindström, som själv har ett förflutet som missbrukare, säger att han har församlingen att tacka för mycket.

– Jag kände mig genast välkommen här och mina uppgifter och gemenskapen gör att jag hålls på rätt väg.

Samtidigt är det en internationell församling som vill öppna sina dörrar för nya kulturer och andra språk. Det här syns bland annat i att man gärna välkomnar flyktingar i sin verksamhet.

– Det har sagts att om kyrkan och idrotten gör sitt, så fungerar integrationen, säger assisterande pastor Edward Holmberg.

Diskussion om artikeln