Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sannfinländarna och Centern anser att rasism redan tas på tillräckligt allvar – andra partier håller inte med

Demonstranter på riksdagshusets trappa.
Bildtext Människor demonstrerar mot rasism utanför riksdagshuset i Helsingfors den 19 juli.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

Flera riksdagspartier flaggar för anonym rekrytering i arbetslivet. Sannfinländarna ger inte ett enda förslag på hur man ska minska rasism och diskriminering.

I september ska regeringen ge riksdagen ett meddelande om hur man ska motverka rasism och diskriminering i det finländska samhället.

Meddelandet väntas leda till en förtroendeomröstning för regeringen. Bakgrunden är flera sannfinländska ministrars rasistiska språkbruk.

Yle frågade samtliga riksdagspartier hur man bör hantera rasismen i Finland. Av de skriftliga svaren blir det klart att partierna har olika syn på rasism.

Sex av nio riksdagspartier anser att rasismen inte tas på tillräckligt stort allvar i Finland. Bland dem finns alla oppositionspartier förutom Centern samt Kristdemokraterna och Svenska Folkpartiet.

Sannfinländarna och Centern svarade kort att de anser att rasismen tas på tillräckligt allvar. Samlingspartiet anser att man i Finland traditionellt entydigt har motsatt sig rasism, men att den senaste tiden visat att man måste tala om saken.

”Diskussionen under sommaren har visat att det finns skäl att tala mer om rasism och fortsätta arbetet mot rasism”, skriver Samlingspartiet i sitt svar.”

Oppositionen vill att regeringen tar ansvar

Flera oppositionspartier anser att regeringen har ett ansvar att tala tydligare om rasism.

”För tillfället vore det viktigaste för att få bukt med rasismen i Finland och att landets högsta beslutsfattare, regeringen och alla ministrar, entydigt skulle ta avstånd från rasism och diskriminering. Inga andra åtgärder mot rasism kan ersätta detta”, skriver SDP.

Samtliga partier utom Sannfinländarna listar flera åtgärder för att minska rasismen. Sannfinländarna anser att nuvarande lagstiftning räcker eftersom lagen entydigt förbjuder diskriminering.

Ändrade attityder, anonym rekrytering och mer resurser

Inte heller Centern önskar ny lagstiftning mot rasism, utan anser att det viktigaste är att ändra attityder genom till exempel idrottsverksamhet.

Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, De Gröna och Samlingspartiet anser till exempel alla att anonym rekrytering i arbetslivet vore ett bra sätt att motverka diskriminering.

SFP anser att arbetet mot rasism bör bygga på det handlingsprogram som skapades under den förra regeringen. Man vill också ha ekonomiska resurser för arbetet mot rasism.

Läs mer här (på finska): Näin eri eduskuntapuolueet määrittelevät rasismin – katso korteista