Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa elektriska krediterar inte kunder för börselpriser som går på minus

Vasa Elektriska utifrån.
Bildtext Enligt Vasa elektriska är praxisen ett sätt att hantera riskerna.
Bild: Yle/John Råholm

Spotpriset på el kan ibland vara på minus. Bland andra Oomi och Vattenfall betalar kunderna för minuselen, men det gör inte Vasa elektriska.

Vasa elektriska har beslutat att inte kreditera kunderna för den börsel som är på minus. I stället tar bolaget de negativa timprisen i beaktande i sina arvoden.

Denna praxis är exceptionell eftersom många andra bolag krediterar nyttan till sina kunder. På bolaget räknar man det negativa spotpriset som noll cent.

Hans-Alexander Öst, direktör för elhandelsenheten på Vasa elektriska, förklarar detta med att bolaget på så sätt vill gardera sig på samma sätt som bankerna gör då räntorna går på minus.

Öst konstaterar att bankerna har lagt till paragrafer i lånekontrakten, som garanterar att minusräntor inte orsakar dem några kostnader.

– Vi gjorde ett liknande beslut 2022, säger Öst.

Öst tillägger att negativa priser är ett relativt nytt fenomen inom branschen och att det därför kan finnas stora skillnader i hur elbolagen agerar.

Hans-Alexander Öst, direktör för enheten Elhandel på Vasa Elektriska.
Bildtext Hans-Alexander Öst, direktör för elhandelsenheten på Vasa elektriska.
Bild: Anna Ruda

Andra bolag krediterar kunderna

Många andra bolag, som till exempel Vattenfall, Oomi och Seinäjoen energia räknar till godo den vinst som kunderna möjligen gjort på negativa spotpriser.

– Vi betalar inte direkt pengar åt kunden, utan vi drar av det i kundens räkning, säger marknadschefen Peter Strandberg på Vattenfall.

Det här gör man så att kunderna kan dra nytta av spotpriserna under varje tidpunkt.

Även elbolaget Oomi meddelar att de krediterar kunderna för de negativa timmarna. Enligt bolaget lever spotpriset varje timme och kunderna ska även få nyttan av de förmånligare priserna.

Att Vasa elektriska beaktar de negativa priserna i sina arvoden och i grundavgifterna ger enligt bolaget kunderna en större nytta på månads- och årsbasis, än vad en kreditering för enstaka minustimmar skulle ge.

Men då man ser på de olika bolagens arvoden, så ser man inga större skillnader.

Oomi debiterar 0,25 cent per kilowattimmer, Seinäjoen energia 0,40 c/kWh och Vattenfall 0,50 c/kWh. Vasa elektriska debiterar 0,41 cent per kilowattimme.

– I arvodet räknas in till exempel kundservicens och datasystemens kostnader samt stamnätsavgifter, säger Öst.

Bolaget har förberett sig för höstens minustimmar

Enligt Vasa elektriskas egna app uppgick minustimmarna under sommaren till ett tiotal varje månad.

På hösten kan situationen vara en annan och det har Vasa elektriska förberett sig för.

Öst vill inte gå in på detaljer hur man förberett sig, men han konstaterar att en överproduktion kan på en allmän nivå leda till en begränsning av elproduktionen.

Öst tar till exempel Olkiluoto 3 som ett exempel. Reaktorns produktion har tidvis justerats nedåt, då produktionen har överskridit konsumtionen.

Artikeln är en bearbetad översättning av Yle Pohjanmaas artikel Vaasan sähkö ei hyvitä miinukselle painuvaa pörssisähkön hintaa asiakkailleen, vaikka moni niin tekee – näin yhtiö perustelee ratkaisua skriven av Sebu Björklund. Översättning och bearbetning Juho Teir.

Diskussion om artikeln