Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Henriksson efter regeringens möte om rasism: Den här dagen har varit mera till nytta än till skada

Sari Essayah, Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo och Riikka Purra talar till pressen på Königstedts veranda. På ett litet runt bord framför de fyra ministrarna står ett batteri av mikrofoner och i förgrunden syns kameror. I bakgrunden skymtar en grön gräsmatta.
Bildtext Sari Essayah, Anna-Maja Henriksson, Petteri Orpo och Riikka Purra möter pressen på Königstedts veranda.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Regeringen har under onsdagen diskuterat ett första utkast till sitt meddelande med åtgärder mot rasism, ett meddelande som SFP:s Anna-Maja Henriksson anser vara oerhört viktigt för SFP:s riksdagsgrupp.

Regeringspartiernas ledare sammanträdde på onsdagen för första gången efter sina semestrar. Efteråt beskrev statsminister Petteri Orpo (Saml) mötet i herrgården Königstedts sal som svettigt i mer än en bemärkelse.

– Det har varit en livlig och mellan varven också färgstark diskussion.

Orpo tyckte inte att det finns mycket dramatik i regeringens kommande meddelande till riksdagen, däremot innebär det mycket arbete eftersom det är en stor sak. Arbetsgruppen har hört omkring 100 experter och under onsdagen diskuterade regeringen arbetsgruppens utkast för första gången.

Orpo ville inte ändå gå in på vilka konkreta åtgärder som kan komma med i åtgärdsprogrammet eftersom han vill att meddelandet till riksdagen precis som regeringsprogrammet ska ses som en helhet.

Enligt Orpo finns de här sakerna redan i regeringsprogrammet.

– Men alla förstår att vi efter den diskussion som förts behöver fördjupa det här budskapet, säger Orpo.

Anna-Maja Henriksson ser allvarlig ut.
Bildtext Enligt Anna-Maja Henriksson har regeringen orsak att fortsätta sina diskussioner.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Undervisningsminister Anna-Maja Henriksson (SFP) sa för sin del att regeringen samlats för att hitta lösningar och också går vidare med en lösningsinriktad inställning.

– Det är oerhört viktigt för SFP:s riksdagsgrupp att vi får till stånd ett bra meddelande till riksdagen. Som statsministern sa är det helt nödvändigt att vi i Finland tar avstånd från rasism och vi efterlyser också konkreta åtgärder och till den delen fortsätter det här arbetet. Och i den meningen här dagen har varit mera till nytta än till skada.

Sannfinländarnas ordförande, finansminister Riikka Purra gav också intryck av konstruktiva samtal:

– Vi är inga bråkstakar på dagis som tas i örat mellan varven, utan vuxna människor som klarar av att diskutera även om vi har olika åsikt, sa hon.

Rasismen är ett samhällsproblem – därför måste politikerna lösa det

18:04
Rasism är inte en åsiktsfråga, det är ett politiskt samhällsproblem som påverkar hela samhället och måste tacklas utgående från det. Det säger Mattias Gardell, professor och religionshistoriker vid Uppsala universitet i Nyhetspodden.

Värdefullt att tala öga mot öga

Enligt statsminister Petteri Orpo ska meddelandet till riksdagen svara på den stora diskussion som uppstått i samhället. Det här är också något som är alldeles väsentligt att klara av för regeringen för att sedan kunna jobba med att få Finland i skick.

KD:s Sari Essayah, jord- och skogsbruksminister i regeringen Orpo, lyfte också upp att det finns många bra saker i regeringsprogrammet, saker som också kommit fram i arbetsgruppens arbete inför meddelandet till riksdagen.

– Till exempel åldersdiskriminering i arbetslivet som är bra att lyfta fram, likaså den diskriminering som personer med funktionsvariation upplever. Vi kristdemokrater har också länge lyft fram antisemitismen.

De närvarande ministrarna fick också frågan om hur äkta de upplevt Riikka Purras tidigare ursäkt med tanke på det som Purra har sagt under Sannfinländarnas partikongress i helgen.

Riikka Purra talar till pressen. Bakom henne avtecknar sig statsminister Petteri Orpo.
Bildtext – Vi är inga bråkstakar på dagis, sa Sannfinländarnas Riikka Purra.
Bild: Lehtikuva

– Jag var på plats när Riikka Purra bad om ursäkt och beklagade och jag tror på det jag hört och det som sagts, sa Orpo.

– Här måste vi skilja på två olika saker. Den ena är ursäkten och meddelandet till riksdagen och den andra är de misstag som massmedierna har begått. När media gör fel har vi också rätt att kräva rättelser, säger Riikka Purra, som på sin blogg har klagat över massmedias agerande.

Anna-Maja Henriksson sa att det finns ett värde i att man samlats och diskuterat öga mot öga.

– Jag är nöjd med att vi för första gången gått igenom en första version av meddelandet till riksdagen och att vi är eniga om att arbetet fortsätter. Mycket arbete ligger fortfarande framför oss och det finns säkert saker som vi får diskutera och förhandla om än.