Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Statsvetare: Väldigt låst situation – Arbetsgruppen måste komma med något som räddar ansiktet på både SFP och Sannfinländarna

Åsa von Schoultz gestikulerar i tv-nyttstudion.
Bildtext Åsa von Schoultz uttalade sig i onsdagens Tv-nytt.
Bild: Yle

Statsvetaren Åsa von Schoultz säger att regeringen måste utreda om det ens finns en grund för att hålla ihop. De sjunkande opinionssiffrorna är inte ett problem i nuläget, men situationen kan spela SDP i händerna.

– Nu är vi i en väldigt låst situation, sade statsvetaren Åsa von Schoultz angående läget för regeringen när hon gästade Tv-nytt på onsdagskvällen.

Hon tror att det enda som kan rädda regeringen är om arbetsgruppen som jobbar med att ta fram regeringens meddelande till riksdagen lyckas komma med något som kan rädda ansiktet på både SFP och Sannfinländarna.

– Sannfinländarna har visat väldigt tydligt att de står bakom det de har sagt, eller att de åtminstone inte tänker be om ursäkt i någon större utsträckning och ta avstånd från sina skriverier. SFP å sin sida har väldigt svårt att acceptera det som kommit fram i offentligheten och är därför väldigt tveksamma till fortsatt samarbete.

SDP kan utnyttja situationen

SDP:s Sanna Marin uttalade hård kritik mot regeringen i ett tal som hon höll inför SDP:s riksdagsgrupp i Vanda i dag.

– SDP kan inte godkänna att Petteri Orpos regering är beredd att normalisera rasistiskt språkbruk och skrota de värderingar som vårt demokratiska samhälle bygger på bara för att kunna driva igenom sin högerpolitiska ekonomiska linje, sade Marin i sitt tal.

Alexander Beijar och Åsa von Schoultz i tv-nyttstudion.
Bildtext Åsa von Schoultz intervjuades av Alexander Beijar i TV-nytt.
Bild: Yle

För att rädda sitt skinn måste regeringen enligt von Schoultz framför allt försöka hålla ihop – eller se om det ens finns en grund för att fortsätta samarbetet och genomföra det regeringsprogram man kommit överens om.

I de senaste opinionsundersökningarna har SDP gått förbi Samlingspartiet och Sannfinländarna, men von Schoultz påminde om att regeringen inte är beroende av ett högt opinionsstöd så här tidigt i mandatperioden.

– Det är man när vi börjar närma oss nästa val, eller om det blir ett förtida val, sade von Schoultz.

Enligt henne kan SDP luta sig tillbaka i nuläget.

– Man ligger lågt och så vinner man helt enkelt på den konflikt som utspelar sig framför våra ögon.

Programmet är inte längre tillgängligt