Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs stad vill inte hyra en väntsal för tågresenärer i stationsbyggnaden i Karis

Det gula stationshuset på Karis tågstation
Bildtext Väntsalen i Karis tågstation stängde 2021.
Bild: Maud Stolpe/Yle

Ärendet härstammar från en motion som riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) tagit initiativ till, men nu har staden tackat nej.

I oktober 2021 stängde väntsalen för resenärer vid tågstationen i Karis. Då hade väntsalen drabbats av återkommande vandalism. En 17-åring tände bland annat eld på en gardin i väntsalen i maj 2021.

De senaste åren har fastighetsägaren försökt öppna en väntsal igen, men försöken har runnit ut i sanden.

I en motion som stadsstyrelsen behandlade i våras föreslår några politiker, bland annat riksdagsledamot Johan Kvarnström, att staden skulle utreda ärendet om en ny väntsal igen. Ärendet skickades då vidare till tekniska byrån för vidare utredning.

Nu har tekniska byrån i Raseborg utrett en möjlig väntsal i stationsbyggnaden i Karis, men kommer inte att föreslå att ärendet går vidare.

Tekniska byrån menar att det finns ett café i byggnaden och att resenärer kan besöka det under caféets öppettider.

Raseborgs stad har också varit i kontakt med VR om att eventuellt kunna samarbeta gällande väntsalen, men VR meddelade i maj att företaget inte deltar i projektet.

I praktiken innebär det att Raseborgs skulle stå för alla kostnader även om de som vill använda väntsalen är VR:s kunder.

Ett alternativ var också att inrätta en väntsal på andra sidan tågrälsen i Villa Haga, men det skulle innebära att väntsalen är på fel sida vägen och långt ifrån tågperrongerna.

Staden planerar ändå att bygga en toalettbyggnad på tågstationsområdet. Enligt planen ska toaletten byggas under 2024.