Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Den världskända operasångerskan Renata Scotto har dött

Svartvitt foto av Renata Scott som håller upp händerna framför sig.
Bildtext Renata Scotto 1934–2023
Bild: AOP

Renata Scotto inledde sin karriär på 1950-talet och sjöng i tiotals operor under sin livstid. Hon har också varit sånglärare och operaregissör – även i Finland.

Den världsberömda operasångaren, sopranen Renata Scotto har dött i en ålder av 89 år. Enligt The Washington Post avled hon på onsdagen i sitt hem i italienska Savona. Dödsorsaken har inte offentliggjorts.

Scotto inledde sin karriär på 1950-talet och sjöng i tiotals operor under sin livstid. På 1970-talet uppträdde hon i amerikansk tv tillsammans med Luciano Pavarotti vilket bidrog till att göra henne känd. Genom åren har Scotto gjort stora roller i flera operor runt om i världen.

Efter att ha avslutat sin sångarkarriär i slutet av 1980-talet koncentrerade Scotto sig på att regissera operor och undervisa i sång. Scotto var bland annat lärare vid den internationella sommarakademin i sång i samband med S:t Michels musikfestspel 2001.

Scotto regisserade också Vincenzo Bellinis Norman på Finlands nationalopera i början av 2000-talet.

1960 gifte sig Scotto med Lorenzo Anselm, violinist i La Scalas orkester. Paret fick två barn. Senare blev Anselm också Scottos manager och paret levde tillsammans fram till Anselms död 2021.

Källa: STT