Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Tills cancern skiljer oss åt

Från 2015
Uppdaterad 25.03.2016 14:46.
Dok: Tills cancern skiljer oss åt - Spela upp på Arenan

En berättelse om kärlek och om hur mycket man kan och orkar om man älskar. Så sammanfattar Magdalena Snickars dokumentären Tills cancern skiljer oss åt.

Magdalena Snickars make Peter Snickars avled i cancer i februari i år. Tre och ett halvt år tidigare, 2011 fick han beskedet att han hade obotlig cancer i form av en tumör i hjärnan. Teatermannen och regissören Peter Snickars hade då ett svensk-finländskt filmprojekt på gång tillsammans med tv-producenten Jan-Olof Svarvar.

- Jag var på väg till Stockholm när Peter skickade ett sms om att han har en hjärntumör, berättar Svarvar.

Filmprojektet lades på is. Istället försåg Jan-Olof Svarvar Peter Snickars med en lätt kamerautrustning. Den använde Peter och hans fru Magdalena att dokumentera sjukdomsförloppet, vardagen och tankarna som kom och gick. I början fanns ingen direkt plan på att göra en tv-dokumentär.

- Vi visste inte riktigt vad det skulle bli, men vi filmade en hel del själva, berättar Magdalena Snickars.

Se trailern för Tills cancern skiljer oss åt:

Snabbt beslut om tv-dokumentär

Vårvintern 2012 blev Peter Snickars sämre. Då beslöt makarna Snickars tillsammans med Jan-Olof Svarvar att göra en tv-film av hela resan. Svarvar ringde till dåvarande mediechefen Mary Gestrin som på stående fot gav grönt ljus för dokumentären.

Filmen handlar om kärlek och hur mycket man kan och orkar om man älskar.

För Magdalena Snickars var det inte svårt att fatta beslut att hennes sista tid tillsammans med Peter skulle bli en tv-dokumentär, även om hon insåg att det betyder att hon bjuder in folk i sitt liv och i sitt hem.

Hopp och förtvivlan

Filmen Tills cancern skiljer oss åt sänds i Yle Fem torsdagen 26.11 2015. Den följer Peter Snickars från det att han får beskedet om sin sjukdom. I början märks den inte så mycket, men tittaren får i dokumentären följa med hur han blir sämre.

Minnet började svika och kroppen påverkades av sjukdomen och behandlingarna. Det var en bergochdalbana mellan hopp och förtvivlan för hela familjen.

En operation i huvudet gjorde att Snickars mådde bättre en period, men sedan bar det utför igen. Tittaren får följa med på sjukhuset, i hemmet i Vasa, på Snickars sista teaterproduktion i Närpes och på sommarstugan.

Peter Snickars med mössan på väg till strålbehandling
Bildtext Peter Snickars på väg på strålbehandling. Dokumentären följer honom på sjukhuset, i hemmet och på den sista teaterproduktionen.
Bild: Pampas Production

- Stundvis var det jobbigt att bli filmad, särskilt då Peter hade blivit sämre och vi var inne på sjukhuset och jag skulle ringa och säga att “nu ska ni komma hit och filma”, säger Magdalena.

Magdalena Snickars berättar att hon var supernervös då hon skulle se den färdiga filmen. Hon har sett den många gånger och gråter varje gång, samtidigt vill hon se den på nytt och på nytt.

- Det är väl därför att jag vill se honom som han var när han var frisk, säger hon.

Den handlar om kärlek

Hon är också nervös inför tv-premiären. På frågan om vad hon hoppas på för reaktion hos tittarna svarar hon;

- Jag vill att de ska se att vi aldrig förlorade hoppet, att vi aldrig gav upp. Filmen handlar om kärlek och hur mycket man kan och orkar om man älskar.

För tv-mannen Jan-Olof Svarvar liknar den här produktionen inget annat som han har gjort. Han hoppas att filmen ska hjälpa andra i samma situation. Den beskriver kärleken och värmen i familjen, och hur viktigt det är att ta vara på dagarna man har tillsammans.

- Den är mer en kärlekshistoria än en dödshistoria, sammanfattar Svarvar.

Mer om ämnet på Yle Arenan