Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valet av socialdemokratisk talman kan stärka Pedro Sánchez chanser till ny mandatperiod

Spaniens premiärminister Pedro Sanches ler och ger en liten papperslapp till en kvinna.
Bildtext Spaniens premiärminister Pedro Sanches lägger sin röst.
Bild: Juan Carlos Rojas / LaPresse / Shutterstock / All Over Press

Spaniens socialdemokratiska socialistparti PSOE fick sin kandidat utnämnd till talman för parlamentets underhus på torsdagen. Valet stöddes av katalanska separatistpartier. Omröstning om talmannen kan ses som en barometer för vänsterns styrka.

Spaniens nyvalda parlament röstade på torsdagen med majoritet för att välja en socialistisk kandidat till parlamentets talman.

Valet är uppmuntrande för den tillförordnade socialistiska premiärministern Pedro Sánchez som strävar efter att bilda ytterligare en vänsterregering.

Underhuset valde Francina Armengol till talman med stöd av partier vars röster kan behövas om det ska gå att bilda en socialistledd koalitionsregering i Spanien. Hon fick stöd av Junts, ett radikalt katalanskt separatistparti och ett annat katalanskt parti.

Armengol fick 178 av de 350 parlamentsledamöternas röster mot 139 för det konservativa folkpartiets främsta kandidat.

Pedro Sánchez lägger sin röst då Francina Armengol.
Bildtext Pedro Sánchez lägger sin röst.
Bild: Juan Carlos Rojas/LaPresse/Shutterstock/All Over Press

Pedro Sánchez behöver katalanska partier

Det socialdemokratiska socialistpartiet PSOE:s ledare Pedro Sánchez behöver katalanska partier för att kunna förnya sin mandatperiod som premiärminister. Han kan nu vara nöjd då det katalanska partiet signalerade sin vilja att backa PSOE.

Sánchez, som fick makten 2018, har sedan 2020 regerat inom en minoritetskoalition tillsammans med extremvänstern Podemos. Podemos gick senare samman med andra grupper som har bildat en ny allians vid namn Sumar.

PSOE vann det näst största antalet platser i valet i juli, och kommer att försöka bilda en regering med stöd av yttervänstern Sumar och en rad mindre partier, bland annat de katalanska partierna Esquerra Republicana (ERC) och Junts.

Jämnt mellan vänstern och högern

Högerpartiet PP, som leds av Alberto Núñez Feijoo, fick fler platser än socialistpartiet PSOE i valet men säkrade inte en majoritet och kämpar hårt för att samla tillräckligt stöd för att bilda en regering, i så fall sannolikt med stöd av ytterhögern Vox.

Partierna till vänster och höger har nästan lika många mandat.

Kung Felipe VI väntas inom några dagar börja diskutera med ledarna för de olika partierna för att se vem som har bäst chans att bilda en regering. Om ingen lyckas säkra parlaments stöd måste Spanien småningom gå till nyval.

Källor: Reuters, AFP