Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Resebyråer: Inga finländare på Teneriffa

Myndigheterna har beordrat evakuering av fyra byar som ligger nära området där branden härjar. - Spela upp på Arenan

Bränder rasar på semesterön Teneriffa som är populär bland finländska turister. De stora resebyåerna i Finland meddelar att de inte har några resenärer på plats, eftersom högsäsongen ännu inte dragit igång.

Bränderna har brutit ut i ett naturskyddsområde kring vulkanen Teide, och sägs ha uppstått eftersom terrängen torkat ut som en följd av den senaste tidens värmebölja på Kanarieöarna.

Det rör sig om tusentals hektar terräng som har brunnit upp, och myndigheterna har uppgett att läget inte ser bra ut.

Resebyråerna TUI, Aurinkomatkat och Tjäreborg meddelar till Svenska Yle att de för tillfället inte har kännedom om några finländska turister på Teneriffa.

– Säsongen för Teneriffaresor har inte dragit igång för vår del ännu. Flygen börjar gå först i slutet av september, säger Mari Kanerva som är kommunikationschef på Aurinkomatkat.

– Vi har i dagsläget inga finländska kunder på ön, endast en handfull norska och svenska, säger Adam Györki, nordisk kommunikationschef på TUI.

Bild av Teneriffas kust.
Bildtext Turismsäsongen på Teneriffa för oss nordbor börjar på allvar i november och rör sig fram till mars–april. Från Storbritannien så åker turister också under sommaren, säger Adam Györki på TUI.
Bild: Mostphotos

Än så länge är bränderna rätt begränsade

Enligt Adam Györki på TUI så finns inget som just nu tyder på att bränderna ska ha en större påverkan på turister eller på ön i stort.

– Det rör sig om ett ganska isolerat område. Är man på den norra delen så kan man säkert uppleva att det luktar rök. Ett antal utflykter i det norra området har också ställts in, säger Györki.

Turismsäsongen på Teneriffa för oss nordbor börjar på allvar i november och rör sig fram till mars–april.

Förödande bränder blir allt vanligare

Den här sommaren så har det i likhet med de senaste åren rapporterats om extremhetta i Sydeuropa med temperaturer över 40 grader och förödande bränder bland annat i länder kring Medelhavet och i Hawaii.

Bernt Nordman som är chef för klimatprogrammet vid WWF i Finland säger att bränderna uppstår väldigt lätt när det är torrt, och sedan sprids de med vinden vilket gör att de blir svåra att bekämpa.

– Just nu så har det varit torrare och hetare än vanligt, vilket göra att bränderna uppstår väldigt lätt då det finns torr vegetation, säger Nordman.

Fenomenet med förödande markbränder är i sig inte nytt, utan det har tidigare förekommit i bland annat Kalifornien och i på olika håll i Asien, menar Nordman.

Däremot så har vi sett mer bränder än tidigare i Europa.

– Bränderna tillhör gruppen extrema väderfenomen tillsammans med exempelvis riktigt starka tropiska tyfoner och översvämningar. De här fenomenen blir allt vanligare och kraftigare ju varmare vårt klimat är, säger Nordman.