Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terrorhotnivån i Sverige höjs från 3 till 4 – Kristersson: ”Inom nu gällande lagstiftning tycker jag att vi gör precis allt vi kan”

Uppdaterad 17.08.2023 19:09.
https://areena.yle.fi/1-66526911 - Spela upp på Arenan

Hot har kommit från olika håll, bland annat från terroristnätverket al-Qaida. Enligt Finlands utrikesministerium betraktas Sverige fortfarande som ett tryggt resmål.

Terrorhotet mot Sverige har ökat, och definitionen på terrorhotnivån kommer att ändras så att den höjs till den näst högsta, en fyra, på en femgradig skala. Det bekräftar Säkerhetspolisen.

Det betyder att det nu bedöms att det finns ett konkret terrorhot mot Svrige.

– Vi har gått från att betraktas som ett legitimt mål till att betraktas som ett prioriterat mål. Det beror inte på en enskild händelse, sa Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen på en presskonferens i dag.

Säkerhetspolisen har varnat för att koranbränningarna gjort att Sverige hamnat i fokus för allvarliga hot. Säpo har konstaterat att underrättelsetjänster ser allt fler hot om attentat.

Hot uppges ha kommit från flera olika håll. I början av veckan uppmanade till exempel al-Qaida sina anhängare att hämnas på Sverige och Danmark.

De flesta terrorattentat i västvärlden har under de senaste åren utförts av enskilda individer. Högerextremistiskt och islamistiskt motiverad terrorism utgör det främsta terrorhotet mot Sverige, konstaterade Nationellt centrum för terrorhotbedömning i sin helårsbedömning för 2023, enligt Dagens Nyheter.

Fyran är den näst högsta hotnivån och innebär ”högt hot”; sannolikheten är stor att aktörer har för avsikt och förmåga att genomföra attentat.

Allt som är lagligt är inte lämpligt

Vid en senare presskonferens på torsdagseftermiddagen bemötte Sveriges statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer frågor om huruvida lagstiftningen borde förändras för att förhindra koranbränningar.

Kristersson konstaterade att Sverige har rätt stora frihetsgrader men rådde ändå människor att besinna sig. Dels för att inte kränka någon, dels för att det är ett allvarligt läge där vissa handlingar faktiskt kan utgöra ett hot mot Sverige. Förändringar i lagstiftningen är inte aktuella.

– När det gäller koranbränningarna har vi den lagstiftning vi har och det är inte regeringens uppgift att recensera den. Allt som är lagligt är inte lämpligt och man bör betänka om det man gör är bra för Sverige eller inte.

Vad kommer att krävas för att Sverige ska sluta uppfattas som ett islamfientligt land, frågade Ekots reporter.

– Det är de behov som finns i Sverige både vad gäller fri- och rättigheter och att garantera medborgarnas trygghet och säkerhet som är vägledande för de överväganden som vi gör. När det gäller relationen till andra länder och andra delar av världen är det i första hand en diplomatisk fråga. Jag tror det är viktigt att vi har integritet i vårt lagstiftningsarbete, sade Gunnar Strömmer.

Ulf Kristersson konstaterade också att samarbetet med andra länder är oerhört viktigt för att säkerhetstjänsten ska kunna förhindra terrorangrepp och det är ett samarbete som han tycker fungerar mycket bra.

– Men det här är svårt, det är ju alldeles uppenbart. Deras avsikt är att det ska vara svårt. Inom nu gällande lagstiftning tycker jag att vi gör precis allt vi kan och bör göra, säger Kristersson.

Säpo höll pressträff på torsdagseftermiddagen. - Spela upp på Arenan

Utrikesministeriet: Fortfarande tryggt att resa till Sverige

Den förhöjda hotnivån i Sverige kommer inte att påverka Finland, bedömer Skyddspolisen (Skypo).

Enligt Skyddspolisens uttalande till STT har Sverige varit föremål för radikalislamistisk propaganda på ett exceptionellt sätt och läget är annorlunda jämfört med Finland.

Visserligen brukar terroristiska nätverk verka över landsgränser, men situationen i länderna kan inte jämföras, menar Skypo.

Sverige betraktas fortfarande som ett tryggt resmål för finländare, den förhöjda hotnivån till trots, säger utrikesministeriets konsulchef Jussi Tanner till nyhetsbyrån STT.

Finska myndigheter har träffats med nordiska kollegor i dag på torsdag eftermiddag för att utvärdera situationen. Slutsatsen är att utrikesministeriets reseanvisningar gällande Sverige hålls oförändrade.

Stegen på skalan för hotnivåer i Sverige

1. Inget identifierat hot: Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat utgör inget hot.

2. Begränsat hot: Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot: Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot: Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

5. Mycket högt hot: Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög.

(Källa: DN)

Hatet mot Sverige växer – därför är terrorhotet nu större än någonsin

16:00

Uppdaterad 17.8 kl. 18:04 med uttalanden från presskonferensen under torsdagskvällen.

Källor: DN, SVT, SR, STT