Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysslandsexperten Keir Giles: Nästan omöjligt att ändra den ryska mentaliteten på flera generationer

Uppdaterad 19.08.2023 07:26.
Två kvinnor med röda baretter under ryska flaggor.
Bildtext Lördagen den 9 mars 2023 firade Ryssland 9-årsdagen för erövringen av Krim.
Bild: Alexandr Kryazhev / Sputnik / All Over Press

Ett av de största hindren för att Ryssland ska bli ett demokratiskt samhälle är den ryska offermentaliteten, säger den brittiske Rysslandskännaren Keir Giles i en intervju till Svenska Yle.

Enligt Keir Giles räcker det inte i det långa loppet att Putinregimen faller för att det ryska samhället ska förändras. Han tror att det kommer att ta generationer.

– I det ryska narrativet är Ryssland alltid ett offer för omvärldens ondskefulla manipulationer, säger han. Det går inte att rubba genom att presentera historisk fakta.

Giles är Rysslandsforskare på den brittiska tankesmedjan Chatham House.

– Alla bevis blir oundvikligen vridna så att Ryssland är ett offer. Det finns faktiskt flera tillfällen då väst och flera nationer tillsammans kollektivt har hjälpt Ryssland.

– I det ryska narrativet har de medvetet lämnat bort fakta, säger Giles, som att väst gav omfattande ekonomiskt stöd och mat till Sovjetunionen under glasnost på 1980-talet.

Keir Giles.
Bildtext Keir Giles.
Bild: Gustaf Antell

– USA och allierade gav också mat, pengar och krigsmateriel under åren 1941 till 1945.

Det var under de åren Ryssland offrade så mycket för att tillsammans med sina allierade i väst besegra Nazityskland.

Den så kallade Lend–Lease Act antogs år 1941. I maj 2022 skrev USA:s president Joe Biden under ett liknande stödpaket åt Ukraina.

– I dagens ryska historieskrivningen har den hjälp Sovjetunionen fick vridits till att väst exploaterade Sovjet, säger Giles.

Giles om järnridån: Utländska influenser har alltid varit ett direkt hot mot makten

– Vladimir Putins Ryssland har i ett par decennier byggt murar för att hålla utländska åsikter och idéer utanför. Det här är i sig inget nytt i rysk historia, säger Giles.

– Eliten i Kreml har i sekler skyddat sig själv genom att isolera folket från omvärlden, tillägger han. Utländska influenser har alltid varit ett direkt hot mot makten.

Kremls logik är i sig korrekt, ett aningslöst folk är lättare att hantera. Det här är också en slutsats utländska gäster i Kreml har kommit till i flera hundra år.

– Om ryssarna lär sig hur världen utanför egentligen ser ut, och vice versa, säger Giles, leder det till att regeringen faller. Och så gick det ju faktiskt på 1980-talet.

Öppenhetspolitiken glasnost bidrog till att Sovjetunionen kollapsade – KGB och, före dem Ochranan, Tsarrysslands hemliga polis, hade rätt

Keir Giles, Rysslandsforskare på den brittiska tankesmedjan Chatham House i London

– För att västerländska narrativ ska nå den ryska befolkningen och verkligen övertyga de breda folklagren krävs det betydligt mer än att Putinregimen faller, säger Giles.

– Det kräver en fundamental förändring av hela det ryska samhället. En sådan förändring tar lång tid.

Enligt Giles är det här en anledning till att den pågående konflikten mellan Ryssland och väst inte kan ta slut snart.

Vi talar om en konflikt som tar generationer, men också förs mellan olika generationer inom Ryssland.

– Rysslandsproblemet kommer inte att försvinna på ett sådant sätt som många tänker sig. Till exempel sägs det att en ukrainsk seger kan vara en mirakelkur för Ryssland.

Trots att Giles anser att Ukraina måste vinna på slagfältet innebär det inte nödvändigtvis att Ryssland förändras.

– Ryssland är fortfarande på väg ner och är i en historisk fas som vi har sett förr. Förtrycket och aggressiviteten blir värre och värre tills vi närmar oss en totalitär stat.

Ukraina kan inte skapa en rysk revolution

Historien visar att vändpunkten alltid är en radikal förändring inne i Ryssland.

– En ukrainsk seger är bara en katalysator i den förändringen. Den skulle inte ens vara början på den. Vi har en lång väg kvar att gå.

Är Rysslands offermentalitet Putins starkaste vapen?

– Rysslands offernarrativ är oantastligt. Det är en del av den nationella myten.

Diskussion om artikeln