Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Motprotesten om tjuvstart föll – Finland utan OS-plats i seglingens 49erFX

Ronja Grönblom och Veera Hokka.
Bildtext Tungt nederlag för Ronja Grönblom och Veera Hokka.
Bild: Jussi Koivunoro

Enorm besvikelse för den finländska 49erFX duon Ronja Grönblom och Veera Hokka. Finlands motprotest avslogs och Finland var det det första landet som missade en plats till OS i Paris.

Den finländska 49erFX-duon Ronja Grönblom–Veera Hokka missade en OS-plats vid världsmästerskapen i segling i Haag.

Finländarna seglade i går de tre sista tävlingarna före medaljracet och hade länge greppet om i den sista platsen till OS i Paris nästa år. I slutresultaten placerade sig duon på elfte plats, men i kampen mellan länderna låg Finland tionde.

Omedelbart efter tävlingen lämnade italienarna in en protest mot Finland, men det ledde inte till vidare åtgärder. Ett par timmar efter målgång ändrades ändå resultaten och Finland fick tillsammans med andra länder beskedet om att de tjuvstartat.

Som en följd av detta lämnade Finland in en protest mot tävlingskommitténs beslut. Tävlingskommitténs funktionär var vid protestförhandlingarna inte säker på om den finländska båten hade passerat startlinjen. Den ansvarige för startbåten hade registrerat att Finland passerat linjen, men deltog inte i protestförhandlingen.

Tävlingsdata visade att Finland var 1,1 meter bakom startlinjen men på grund av trackernas tolernasnivåer kan dessa inte enskilt användas för att ändra beslutet.

Bild på Finlands tjuvstart.
Bildtext Här är en bild på situationen.
Bild: TracTrac/SAP

Enligt Finlands uppfattning var de andra båtarna långt över startlinjen medan Grönblom–Hokka var på linjen. Varken Australien eller Danmark fick någon tjuvstart. Beslutet innebar att Danmark flyttas up från sextonde till tionde plats och därmed ligger före Finland i kampen om nationsplatser. Finland kommer inte längre att överklaga ärendet.

Finland slutade på elfte plats och blev även elva i kampen mellan nationerna. De tio bästa säkrade sin biljett till de Olympiska spelen. Seglingsregattan går av stapeln i Marseille.

Grönblom och Hokka kommer härnäst att försöka ta en plats i oktober då det är dags för EM i Portugal. Där är det bara en plats som står på spel. I april 2024 arrangeras Last Chance-regattan där tre eller fyra platser delas ut.

Diskussion om artikeln