Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Monika Fagerholm, Astrid Lindgren, Mozart och Korkea-aho spelas på teaterscenerna i höst

En ung kvinna i sekelskifteskläder står framför ett stormigt hav med en kappsäck i handen.
Bildtext Ann-Luise Bertells roman Vänd om min längtan blir stort uppslagen utvandrarmusikal på Wasa Teater i höst.
Bild: Frank A. Unger

Det blir en aktiv höst på de svenskspråkiga teatrarnas scener. På repertoaren finns många dramatiseringar av nya finlandsvenska romaner. Svenska Yle presenterar ett urval av höstens omfattande teaterutbud.

Wasa Teaters storsatsning i höst är dramatiseringen av Ann-Luise Bertells roman Vänd om min längtan, en känslosvallande musikal om den 16-åriga Maria Alina som emigrerar till Kanada från sitt kärlekslösa barndomshem i Österbotten och upplever en kort men vacker kärlekshistoria som kommer att följa henne livet igenom.

I november spelas även Solchanser, ett kollage av tragikomiska relationshistorier om vänner, syskon och par som går vilse i sin egen vardag, av och med Johan och Siri Fagerudd, och skilsmässoföreställningen Rut och Ragnar skriven av den svenska poeten Kristina Lugn.

Antonia Atarah spelar Ronja Rövardotter i Svenska Teaterns uppsättning hösten 2023.
Bildtext Antonia Atarah spelar huvudrollen i Svenska Teaterns uppsättning av Ronja Rövardotter.
Bild: Valtteri Kantanen

Höstens stora föreställning på Åbo Svenska Teater är broadwaymusikalen Something Rotten som har premiär i mitten av september. Föreställningen är en musikalkomedi som utspelar sig i en fantasifull version av 1590-talets London där två bröder i teaterbranschen försöker slå igenom i skuggan av den tidens superkändis William Shakespeare som släpper succé efter succé.

Åbo Svenska Teater medverkar också i Kunskapskabarén, en serie på åtta helaftonsföreställningar där vetenskap möter improvisationsteater.

En grupp skådespelare med musikinstrument står framför en himmelsk fond med ljusa moln och solstrålar.
Bildtext Komikerna André Wickström och Stan Saanila har skrivit Svenska Teaterns revyföreställning Fina pipor.
Bild: Karl Vilhjálmsson

Svenska Teaterns sätter upp Astrid Lindgrens klassiska roman Ronja Rövardotter på den stora scenen, i regi av David Sandqvist. Antonia Atarah spelar huvudrollen Ronja som växer upp i den vilda Mattisskogen bland fantastiska och farliga väsen som vildvittror och rumpnissar.

För finskspråkiga högstadieelever sätter Svenska Teatern upp monologföreställningen Miksi svenska? skriven av komikern Alfred Backa. Skådespelaren Mikael Andersson håller en informativ och underhållande föreläsning om det svenska språkets historia i Finland från vikingatiden till idag.

Komikerna André Wickström och Stan Saanila har skrivit Fina Pipor, en klassisk revyföreställning som har sin premiär på stora scenen på senhösten.

En man i kostym sitter på en stol, tätt bakom honom står en man i ärmlös ylletröja.
Bildtext Kaj Korkea-ahos roman Röda rummet blir en teaterföreställning i regi av Milja Sarkola på Lilla Teatern.
Bild: Helsingin Kaupunginteatteri

Lilla Teatern spelar Kaj Korkea-ahos uppmärksammade roman Röda rummet som behandlar sex, klass och BDSM. För regin står Milja Sarkola som tematiserat frågor om klasstillhörighet i bland annat Mitt kapital som kom ut som både roman och teateruppsättning våren 2020.

Senare på hösten sätter Lilla Teatern upp Figaros bröllop i regi av konstnärliga ledaren Jakob Höglund. Den klassiska franska sängkammarfarsen från 1784 tonsattes av Amadeus Mozart och blev en av hans mest uppskattade operor.

På Unga Teatern spelas en uppsättning av Michael Endes klassiska ungdomsroman Momo eller Kampen om tiden. Den föräldralösa Momo som kan lyssna på andra som ingen annan tar upp kampen mot gråklädda män som stjäl människors tid.

I oktober blir det premiär för Sexföreställningen, en svenskspråkig uppsättning av fjolårets rosade finskspråkiga skolpjäs Seksiesitys.

Vitpudrade skådespelare med barockperuker står i ett färggrannt konfettiregn.
Bildtext Lilla Teatern sätter upp 1700-talsfarsen Figaros bröllop, som tonsattes av Mozart och blev en av hans mest uppskattade operor.
Bild: Helsingin Kaupunginteatteri

Expeditionen – en kärlekshistoria blir Sirius Teaterns sista produktion på teaterhuset Universum i Rödbergen i Helsingfors, som renoveras med start 2024 och blir daghem.

Föreställningen baserar sig på en roman av Bea Uusma som handlar om hur ingenjör Andrée och hans två expeditionsmedlemmar år 1897 ger sig av i en luftballong mot Nordpolen.

Deras kvarlevor hittas trettio år senare på den avlägsna Vitön, och Uusma följer dem i spåren för att få reda på vad som hände dem.

Teater Viirus sätter upp en dramatisering av Monika Fagerholms roman Vem dödade Bambi? i regi av Jakob Öhrman, i samproduktion med teatergruppen Nya Rampen. Monika Fagerholms roman som skildrar hur ett brutalt våldsdåd skakar om livet i en småstad sätts även upp på Helsingfors stadsteater i höst i dramatisering av Pipsa Lonka.