Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Orpo: Den här regeringen motarbetar rasism mer än någon tidigare regering

 Pääministeri ja puheenjohtaja Petteri Orpo  kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa Porissa.
Bildtext Det är viktigt att rasism debatteras, säger statsminister Petteri Orpo.
Bild: Sasha Silvala / Yle

Den nya regeringen gör sitt yttersta för att stoppa rasism och diskriminering, konstaterade statsminister Petteri Orpo under Samlingspartiets sommarmöte.

– Jag tror i själva verket vi gör mer än någon regering tidigare, sa Orpo i ett tal under Samlingspartiets sommarmöte i Björneborg.

– Jag säger det än en gång, i egenskap av statsminister och Samlingspartiets ordförande: jag fördömer rasism, tillade han.

Regeringspartierna är emellertid oense om hur arbetet mot rasism ska finansieras. På onsdagen konstaterade Jani Mäkelä, ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp, i Yles program A-studio att inga nya medel borde beviljas för bekämpningen av rasism. Svenska riksdagsgruppens ordförande Otto Andersson poängterade i sin tur att man måste se till att finansieringen är tillräcklig.

Efter att rasistiska texter som sannfinländska ministrar skrivit uppdagats i sommar ska regeringen i september ge ett meddelande om åtgärder för att främja likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering.

Enligt Petteri Orpo ser regeringen till att det finns tillräckliga resurser för dessa åtgärder och han utlovar att meddelandet kompletteras med ett åtgärdsprogram med mer konkreta förslag.

– Vi måste se till att åtgärderna får finansiering, så att det inte är bara prat.

Som ett konkret exempel nämner han att unga med invandrarbakgrund måste ges likvärdiga möjligheter till hobbyer och kultur.

Orpo menar att det är klart att läget inte ändras över en natt, utan det krävs flera år av arbete.

– Regeringens meddelande måste leda till konkreta åtgärder. Men det är en början, säger Orpo.

”Samlingspartiet har inte offrat sina värderingar”

Enligt Orpo har diskussionen om rasism varit välbehövlig.

– Det är viktigt att det här motbjudande fenomenet debatteras. Samhället förändras när den offentliga debatten leder till politiska åtgärder. Vi kan ingripa i rasism bara om den görs synlig, sa statsministern i sitt tal i Björneborg.

På onsdagen kritiserade oppositionspartiet SDP:s ordförande Sanna Marin Samlingspartiet för att ha sett Sannfinländarnas rasistiska uttalanden mellan fingrarna för att kunna driva igenom nedskärningarna i den offentliga ekonomin.

Petteri Orpo avvisade anklagelserna.

– Samlingspartiet beskylls för att ha offrat sina värderingar på ekonomins altare. Det har vi inte gjort. För Samlingspartiet är en hållbar ekonomi inte en värdefråga utan ett verktyg. Ett verktyg för att bygga ett Finland med friheter, möjligheter, utbildning och välfärd. Där man tar hand om de svagare, sa han.

Källor: Yle Uutiset, STT

Rasismen är ett samhällsproblem – därför måste politikerna lösa det

18:04