Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Serie kontobedrägerier och penningtvätt utfördes från Borgå – äldre lurades på 88 000 euro

Mobiltelefon i en persons händer. Ett finger sveper från en sida av telefonen till en annan.
Bildtext I juni blev äldre felaktigt uppringda om att deras bankkonton var utsatta för intrång. Arkivbild.
Bild: Kristiina Lehto / Yle

Åtta fall av bedrägerier kopplade till så kallade säkerhetskonton och penningtvätt utfördes i Borgå i juni. 15 personer misstänks för delaktighet i brotten och nu väntar åtalsprövning.

Polisen i Östra Nyland har undersökt en serie bedrägerier som har inträffat i början av juni. Äldre personer har blivit uppringda och uppmanats att flytta sina pengar från det egna bankkontot till ett annat på grund av påhittade riskfaktorer.

Personerna har rekommenderats att flytta pengarna till så kallade säkerhetskonton, där medlen skulle vara skyddade från datavirus och cyberattacker.

”I verkligheten har det varken förekommit störningar eller brådskande situationer, utan bedragarna har hanterat de så kallade säkerhetskontona från vilka medlen sedan snabbt har flyttats vidare till andra konton. Bedragarna har sedan köpt virtuell valuta för pengarna och en del har tagits ut som kontanter”, säger kriminalkommissarie Juha Springare i polisens pressmeddelande.

På det här sättet har bedragarna försökt maskera pengarnas ursprung. Metoden utgör samtidigt grunden för misstankarna om grov penningtvätt.

Också Cybersäkerhetscentret vid Traficom bekräftar på sin webbplats en ökning i antalet dubbelbedrägerier, alltså där en person får flera textmeddelanden eller telefonsamtal med en varning om att personens pengar är i risk och med en uppmaning om att flytta över pengarna till ett säkerhetskonto.

Traficom observerade samtidigt en ökning i anmälningar om dataintrång i konton på sociala medier, som ökade med cirka 300 procent jämfört med genomsnittet i början av året.

Åtta separata brott begicks i Borgå

I brottshelheten ingår åtta separata grova bedrägerier, med offer på olika håll i Finland. De ekonomiska skadorna uppgår till sammanlagt 87 700 euro, varav polisen har lyckas återbörda ungefär 20 000 euro.

”Brotten har utförts mellan den 6 och 8 juni i Borgå. Sammanlagt 15 personer misstänks för brott, varav en huvudmisstänkt fortfarande är häktad. En del av de misstänkta som ringt samtal har vi inte lyckats identifiera eller nå”, säger Springare.

Polisinrättningen i Östra Nyland är nu färdig med förundersökningen av bedrägerierna som omfattar ett brett nätverk i Borgå som utfört penningtvätt. Undersökningsmaterialet överlämnas nu till åklagaren för åtalsprövning.

Springare betonar att man tack vare ett snabbt och korrekt agerande av lokalpolisen i Borgå har kunnat identifiera de centrala gärningsmännen och att förundersökningen därför löpt smidigt.

Polisen påminner samtidigt om att varken myndigheter eller banker någonsin kräver snabba kontoöverföringar på basis av ett potentiellt brott. Man uppmanar också anhöriga och nära att diskutera frågor som rör pengar och nätbankernas funktioner med äldre släktingar.